Mango, la fel ca alte fructe și legume portocalii, sunt bogate în beta-caroten și sunt o sursă de antioxidanți care ar putea încetini leziunile celulare.
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis, a descoperit că un consum de mango Ataulfo ar putea avea și un alt beneficiu, anume reducerea ridurilor faciale în cazul femeilor mai în vârstă și care au pielea mai deschisă la culoare.
Femeile aflate în post-menopauză care au consumat jumătate de ceașcă de mango Ataulfo de patru ori pe săptămână au arată o reducere cu 23% a ridurilor după două luni și o reducere de 20% după patru luni.
„Aceasta este o îmbunătățire semnificativă a ridurilor”, a explicat Vivien Fam, autor principal, de la Departamentul pentru Nutriție de la UC Davis. Însă, descoperirile sunt foarte specifice și vin cu o precizare.
„Femeile care au consumat o ceașcă și jumătate de mango pentru aceleași perioade de timp au prezentat o creștere a ridurilor. Asta arată că deși mango este bun pentru sănătatea pielii, o cantitate prea mare nu ar fi benefică”, a adăugat Fam.
Oamenii de știință au spus că nu este clar de ce consumul mai ridicat de mango ar crește severitatea ridurilor, însă aceștia suspectează că ar putea avea legătură cu o cantitate robustă de zahăr din porțiile mai mari de mango.
„Sistemul pe care l-am folosit pentru a analiza ridurile ne-a permis nu doar să vizualizăm ridurile, ci și să cuantificăm și să măsurăm ridurile. Sistemul este extrem de precis și ne-a permis să observăm mai mult decât apariția ridurilor sau decât ce este vizibil cu ochiul liber”, a spus Robert Hackman, profesor la Departamentul de Nutriție și unul dintre autorii studiului.
Studiul a analizat severitatea, lungimea și lățimea ridurilor fine și adânci. Vivien Fam, autorul principal al studiului, a mai spus că grupul de femei care a consumat o jumătate de ceașcă de mango a prezentat îmbunătățiri în toate categoriile, potrivit MedicalXpress.
Fam a adăugat că este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla mecanismele din spatele reducerii ridurilor. Totodată, efectele ar putea fi legate de carotenoide (pigmenții portocalii sau roșii din plante), dar și de alți fitonutrienți care ar putea influența nivelurile de colagen.
Dietele bogate în ceaiuri, fructe de pădure și mere pot reduce tensiunea arterială
Beneficiile surprinzătoare ale vişinelor: combat febra musculară şi împiedică apariţia ridurilor