Tehnologia CRISPR poate fi folosită pentru a distruge cancerul
CRISPR poate ținti și distruge celulele canceroase metastazice.
Cercetătorii de la Universitatea Tel Aviv (TAU) au demonstrat că sistemul CRISPR-Cas9 este foarte eficient în tratarea cancerelor metastatice, un pas semnificativ pe calea găsirii unui remediu pentru cancer.
Savanții au dezvoltat un nou sistem de livrare pe bază de nanoparticule lipidice care vizează în mod specific celulele canceroase și le distruge prin manipulare genetică. Sistemul, numit CRISPR-LNPs, poartă un messenger genetic, ARN messenger (ARNm), care codifică enzima CRISPR Cas9 care acționează ca un foarfece moleculare care taie ADN-ul celulelor vizate, notează Medicalxpress.
Un studiu revoluționar
Acest studiu a fost realoizat în laboratorul prof. Dan Peer, vicepreședinte pentru cercetare și dezvoltare și șef al laboratorului de nanomedicină de precizie la Școala Shmunis de Biomedicină și Cercetare a Cancerului de la TAU. Cercetarea a fost realizată de Dr. Daniel Rosenblum împreună cu doctorandul Anna Gutkin și colegii de la laboratorul Prof. Peer.
„Acesta este primul studiu din lume care demonstrează că sistemul de editare genetică CRISPR poate fi utilizat pentru tratarea eficientă a cancerului la un animal viu”, a spus prof. Peer.
„Trebuie subliniat faptul că aceasta nu este chimioterapie. Nu există efecte secundare, iar o celulă canceroasă tratată în acest mod nu va deveni niciodată activă din nou. Foarfecile moleculare ale Cas9 taie ADN-ul celulei canceroase, neutralizându-l astfel și prevenind permanent replicarea”, completează acesta.
Pentru a examina fezabilitatea utilizării tehnologiei pentru tratarea cancerului, prof. Peer și echipa sa au ales două dintre cele mai letale tipuri de cancer: glioblastomul și cancerul ovarian metastatic. Glioblastomul este cel mai agresiv tip de cancer cerebral, cu o speranță de viață de 15 luni după diagnostic și o rată de supraviețuire după cinci ani de doar 3%. Cercetătorii au demonstrat că un singur tratament cu CRISPR-LNP a dublat speranța medie de viață a șoarecilor cu tumori de glioblastom, îmbunătățind rata de supraviețuire a acestora cu aproximativ 30%.
„Tehnologia CRISPR este capabilă să identifice și să modifice orice segment genetic și a revoluționat capacitatea noastră de a perturba, repara sau chiar înlocui genele într-un mod personalizat”, a spus prof. Peer.
„În ciuda utilizării sale extinse în cercetare, implementarea clinică este încă în fază incipientă, deoarece este necesar un sistem de livrare eficient pentru a folosi în siguranță și cu precizie CRISPR către celulele sale țintă. Sistemul de livrare pe care l-am dezvoltat vizează ADN-ul responsabil pentru supraviețuirea celulelor canceroase. Acesta este un tratament inovator pentru cancerele agresive care nu au tratamente eficiente astăzi”, concluzionează cercetătorul.
Studiul citat a fost publicat în Science Advances.
Citește și:
Un nou algoritm poate identifica genele asociate cancerului
Studiu: 1 din 8 pacienți de cancer prezintă mutații genetice moștenite