Un caz bizar arată cum trei copii au dezvoltat anticorpi de coronavirus fără să fi fost infectați
Copiii dintr-o familie din Melbourne au dezvoltat un răspuns imunitar la COVID-19 în urma expunerii la virusul SARS-CoV-2 prin părinții lor, a arătat un nou studiu de caz.
Cercetările au fost desfășurate de Institutul Murdoch pentru Cercetarea Copiilor (MCRI) și au fost publicat în jurnalul Nature Communications.
Studiul a arătat că în ciuda contactului cu părinții infectați și simptomatice, un copil dormind chiar și în patul părinților, copiii au prezentat în repetate rânduri rezultate negative la testul pentru COVID-19 și nu au dezvoltate simptome.
Diferențele dintre răspunsul imunitar al adulților și cel al copiilor sunt deocamdată neștiute
Dr. Shidan Tosif de la MCRI a spus că în comparație cu adulții, copiii cu COVID-19 au de obicei simptome foarte ușoare sau infecții asimptomatice, însă diferențele dintre răspunsul imunitar al adulților și cel al copiilor rămân deocamdată neclare.
Studiul a analizat profilul imunitar al familiei din Melbourne, doi părinți cu infecții simptomatice și cei trei copii de școală primară. Înainte ca pandemia de COVID-19 să pună stăpânire pe Australia, părinții au participat la o nuntă fără copiii lor. După ce s-au întors, aceștia au început să tușească, să aibă febră și dureri de cap, iar toți membrii familiei au fost imediat recrutați pentru aceste cercetări.
Mostrele care conțineau sânge, salivă, probe din nas și gât, mostrele de scaun și urină, au fost colectate de la familie la fiecare 2 sau 3 zile. Oamenii de știință au descoperit anticorpi specifici pentru SARS-CoV-2 în saliva tuturor membrilor familiei.
„Cel mai mic dintre copii a avut cel mai puternic răspuns de anticorpi”
Dr. Melanie Neeland de la MCRI, care au coordonat cercetările în laborator, a declarat că echipa a desfășurat analize minuțioase asupra celulelor imunitare și a tipurilor de anticorpi, arătând că cei mici au dezvoltat un răspuns imunitar care ar fi izolat virusul, potrivit MedicalXpress.
„Cel mai mic dintre copii, care nu a prezentat deloc simptome, a avut cel mai puternic răspuns de anticorpi. În ciuda răspunsului imunitar activ al celulelor de la toții copiii, nivelurile de citokine, mesagerii moleculari din sânge care pot declanșa o reacția inflamatorie, au rămas scăzute. Acest lucru a corespuns cu simptomele lor ușoare sau inexistente”, a explicat Neeland.
Totodată, dr. Shidan Tosif a mai spus că deși toți membrii familiei s-au recuperat complet fără să necesite îngrijiri medicale, cercetătorii nu pot ști, din păcate, cât de mult timp vor mai fi protejați împotriva reinfecției.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Copiii produc anticorpi diferiți ca răspuns la infecția COVID-19
Insuficiența respiratorie în COVID-19 nu este cauzată, de obicei, de furtuna de citokine – studiu
Moderna a anunțat că vaccinul său are o eficienţă de aproape 95% în prevenirea COVID-19