Omenirea are deja două vaccinuri candidate eficiente împotriva COVID-19. Ce înseamnă asta cu adevărat?
Un vaccin eficient este cea mai probabilă soluție pentru încheierea pandemiei, așa că este foarte îmbucurător să auzim despre noi rezultate pozitive ale studiilor clinice.
Recent, rezultatele studiilor finale de la compania farmaceutică Pfizer au sugerat că vaccinul său reduce cazurile de COVID-19 cu o eficacitate de 95%. De asemenea, și compania Moderna a adus vești bune, rezultatele interimare ale companiei arătând o eficacitate de aproape 95% pentru vaccinul său, având și indicii că ar putea proteja împotriva formelor grave boală.
Niciuna dintre companii nu a raportat temeri serioase privind siguranța și au testat vaccinurile pe zeci de mii de participanți. Așadar, ce înseamnă asta mai exact? Iată câteva întrebări pe care ar trebui să ni le punem când vine vorba despre orice rezultat al unui studiu clinic.
1. Asta înseamnă ca vaccinul este sigur?
Cel mai probabil da, vaccinul este sigur, dacă a trecut succes de faza a treia a studiilor clinice cu mii de participanți. Vaccinurile nu ajung atât de departe dacă există îngrijorări majore despre siguranța pacienților.
2. Studiile clinice au măsurat ceea ce trebuia?
Stabilirea aspectelor care contează pentru un medicament „funcțional” poate fi destul de complicate în cazul multor boli. Însă, pentru vaccinuri, întrebarea este destul de simplă: s-au îmbolnăvit oamenii care au primit vaccinul activ? Orice măsurători mai complicate de atât, numite deseori rezultat surogat, ar trebui să fie luate în considerare cu atenție.
3. Pe cine a fost testat vaccinul?
Pot fi rezultatele unui studiu clinic aplicate în lumea reală? Este important să înțelegem diferența dintre o populație, în acest caz toți cei care pot contracta COVID-19, și mostra din acea populație care a participat la studiile clinice.
În prima fază a studiilor clinice, temerile privind siguranța înseamnă că mostrele sunt în mare parte alcătuite din oameni tineri și sănătoși cu puține afecțiuni medicale, dar care probabil nu reprezintă populația generală.
Cu toate acestea, pe măsură ce studiile ajung în fazele următoare, cercetătorii încearcă să asigure o mostră mai reprezentativă a populației.
Tocmai de aceea, faza finală a studiilor clinice, faza a treia, este foarte importantă. Mostra aleasă pentru acest stadiu reprezintă populația pentru care a fost destinat vaccinul, potrivit Science Alert.
Din păcate, eficiența de 95% spre exemplu s-ar putea chiar să nu se aplice în mod egal populației. Asta este foarte important pentru un vaccin împotriva SARS-CoV-2. După cum știm deja, oamenii mai în vârstă sunt mult mai vulnerabili. Așadar, nu ar trebui să interpretăm greșit rezultatele până când nu vom vedea o clasificare în funcție de vârstă a eficacității.
4. Va putea fi folosit vaccinul?
Înainte să ne bucurăm prea mult, unele întrebări practice ar trebui să fie puse. Cât va costa vaccinul? Poate fi făcut în masă? Este ușor de transportat și depozitat? Cât de multe doze vor fi necesare?
Aceste probleme logistice, cum ar fi nevoia ca vaccinul să fie transportat și depozitat la temperaturi foarte scăzute, pot împiedeca foarte ușor un vaccin să ajungă în instituțiile medicale.
5. Putem avea încredere în ceea ce se scrie?
Este tot mai important să fim capabili să diferențiem între sursele de încredere și cele nesigure. Rețelele de socializare online sunt deseori superficiale și predispuse la răspândirea informațiilor false.
Pe de altă parte, articolele din jurnale medicale pot fi greu de interpretat pentru cei care nu sunt specialiști.
Răspunsul este jurnalismul de încredere. Așadar, trebui să căutăm publicații cu o istorie lungă și o reputație de încredere atunci când vine vorba de articole medicale și științitice. De asemenea, este important să citim cât mai multe articole, pentru că doar așa putem avea o perspectivă echilibrată.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Moderna a anunțat că vaccinul său are o eficienţă de aproape 95% în prevenirea COVID-19
Câți bani pot câștiga Pfizer şi BioNTech în urma producerii vaccinului anti-COVID?
Pfizer a anunțat că vaccinul său anti-COVID-19 are peste 90% eficiență. „O zi mare pentru umanitate”