Insuficiența respiratorie în COVID-19 nu este cauzată, de obicei, de furtuna de citokine – studiu
Insuficiența respiratorie, unul dintre efectele majore ale bolii COVID-19, nu este declanșată în majoritatea cazurilor de așa-numita „furtună de citokine”.
Un studiu efectuat de cercetători de la Școala de Medicină din cadrul Universității Washington, din St. Louis, și Spitalul de Pediatrie St. Jude din Memphis, Tennessee, sugerează că doar 4% dintre pacienții COVID-19 aveau niveluri ridicate de molecule imunitare care declanșează așa-numita „furtună de citokine”.
Cercetătorii au analizat celulele și moleculele imunitare din probele de sânge recoltate de la 168 de pacienți cu COVID-19, 26 de pacienți cu gripă și 16 persoane sănătoase.
Probele au fost recoltate de la pacienți cu gripă din 2019 sau 2020, și de la cei diagnosticați cu COVID-19 și persoane sănătoase de anul acesta.
Cercetătorii au colectat și informații despre modul de evoluție al fiecărui pacient, dacă a avut nevoie de terapie intensivă sau de ventilație mecanică și dacă a supraviețuit sau decedat.
Număr similar de celule inflamatorii în sângele pacienților cu COVID-19 și al celor cu gripă
Studiul citat de Xinhua a arătat că numărul de celule inflamatorii din sângele pacienților cu COVID-19 și al celor cu gripă a fost aproximativ același. Șapte sau 4% dintre pacienții cu COVID-19 au prezentat semne ale unei furtuni cu citokine, cu niveluri extrem de ridicate de citokine chiar și în comparație cu alți pacienți grav bolnavi.
Majoritatea pacienților cu COVID-19 cu insuficiență respiratorie acută nu numai că nu au avut o furtună de citokine, dar au prezentat un nivel mai redus de inflamație decât pacienții cu gripă care erau la fel de bolnavi.
Câteva studii clinice anterioare au arătat că starea unor pacienți cu COVID-19 grav bolnavi se îmbunătățește cu medicamente din clasa steroizilor, cum ar fi dexametazona, care suprimă inflamația. Oamenii de știință din SUA afirmă că elementul cheie este de a găsi o modalitate de a identifica persoanele cu risc crescut de a dezvolta așa-numita „furtună de citokine”, încă de la momentul internării lor în spital.
„Subiecții din cohorta cu fenotipul ‘adevărat’ al furtunii de citokine sunt atât de depășiți imunologic în comparație cu ceilalți, se pare că există diferențe semnificative în căile imune multiple ce determină acest fenotip”, a afirmat Paul Thomas, unul dintre autorii principali ai studiului.
Ce provoacă cedarea plămânilor la unii pacienți COVID-19, încă o necunoscută
„Dacă putem identifica caracteristicile acelor căi care pot fi evaluate rapid într-un cadru clinic, ar putea fi util pentru stratificarea pacienților”, a adăugat el.
Odată cu excluderea în mare parte a furtunii de citokine, cauza majorității cazurilor de insuficiență respiratorie la pacienții cu COVID-19 rămâne necunoscută.
„Din populația pe care am studiat-o, 24% au murit, dar doar 4% au avut o furtună de citokine”, a declarat Philip Mudd, profesor asistent de medicină de urgență care tratează pacienți la Spitalul Barnes-Jewish și co-autor al studiului. „Majoritatea persoanelor care au murit de COVID-19 au decedat fără a avea o furtună de citokine. Gripa severă este mult mai inflamatorie decât forma severă a COVID-19. Ce provoacă cedarea plămânilor? Nu știm încă, încercăm să aflăm”, a adăugat el.
Cercetarea a fost publicată în revista Science Advances.
Vă recomandăm să citiți și:
Procedură accelerată pentru aprobarea vaccinului împotriva COVID-19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech
COVID-19 se răspândește cel mai mult în restaurante, săli de sport și baruri – studiu
Directorul OMS: Poate ne-am săturat de COVID-19. Dar el nu s-a săturat