O firmă britanică va transforma rocile lunare în oxigen și materiale de construcție
O companie britanică a câștigat un contract oferit de Agenția spațială Europeană (ESA) pentru a dezvolta o tehnologie care va transforma praful și roca de pe Lună în oxigen, astfel lăsând în urmă aluminiul, fierul și alte pudre de metal pentru a fi folosite de viitoarele construcții lunare.
Dacă procesul va funcționa îndeajuns de bine, acesta va deschide calea pentru facilități de extracție pe Lună care pot produce oxigen și alte materiale valoroase pe suprafață, în loc să trebuiască să fie transportate prin spațiu la prețuri enorme.
„Orice iei de pe Pământ și duci pe Lună este o greutate în plus pe care nu vrei să o cari, așa că, dacă poți face aceste materiale la fața locului, câștigi foarte mult timp, efort și bani”, a explicat Ian Mellor, director al Metalysis, companie cu sediul în Sheffield.
O bază lunară permanentă sau un „sat lunar”
Analizele rocilor aduse de pe Lună au dezvăluit că oxigenul reprezintă în jur de 45% din material, din punct de vedere al greutății. Ceea ce rămâne este în mare parte fier, aluminiu și silicon. Studiile publicate anul trecut, de oamenii de știință de la Metalysis și Universitatea din Glasgow, au arătat că 96% din oxigen poate fi extras din solul lunar simulat, lăsând în urmă valoroasele pudre din aliaj metalic.
NASA și alte agenții spațiale se află în procese avansate de a se reîntoarce pe Lună, de data aceasta pentru a stabili o bază lunară permanentă sau un „sat lunar”, unde națiunile vor lucra alături de companii private la tehnologii cruciale precum construirea de habitate, generarea de energie și producerea de alimente și materiale.
Procesul de eliberare a oxigenului este deja folosit pe Terra
Contractul oferit de ESA va sponsoriza Metalysis timp de nouă luni pentru a perfecționa procesul electrochimic care eliberează oxigenul din praful și rocile lunare, prin trimiterea de curent electric prin material. Procesul este deja folosit pe Terra, însă oxigenul eliberat este doar un produs secundar nedorit al extracției mineralelor. Pentru ca acest proces să funcționeze pentru exploratorii lunari, oxigenul trebuie capturat și depozitat, potrivit The Guardian.
Așadar, firma britanică va încerca să crească puritatea oxigenului și a metalelor din rocă, însă în același timp reducând cantitatea de energie consumată în timpul procesului. Dacă tehnologia este promițătoare, următorul pas va fi să demonstreze extracție de oxigen pe Lună.
Oxigenul eliberat din suprafața lunară poate fi combinat cu alte gaze pentru a produce aer respirabil, însă este și o componentă vitală pentru combustibilul de rachete ce ar putea fi produs pe Lună și folosit să alimenteze navele spațiale.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Care este problema cu anunțul NASA despre prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare
NASA confirmă prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare
Luna a protejat atmosfera Pământului primordial
NASA testează costumele pe care astronauții le vor folosi la întoarcerea pe Lună