Copiii produc anticorpi diferiți ca răspuns la infecția COVID-19

09 11. 2020, 10:00
masca_copil_unsplash_descopera
Celulele imunitare ale copiilor se pot adapta mai repede noilor patogeni, explică cercetătorii. Credit foto: Unsplash

Celulele imunitare ale copiilor se pot adapta mai repede noilor patogeni, explică cercetătorii.

Copiii și adulții produc diferite tipuri și cantități de anticorpi ca răspuns la infecția cu noul coronavirus, SARS-CoV-2, a descoperit un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Columbia; SUA, notează Medicalxpress.

Diferențele în anticorpi sugerează că evoluția infecției și răspunsul imunitar este distinct la copii, iar majoritatea copiilor elimină cu ușurință virusul din corpul lor. „Studiul nostru oferă o examinare aprofundată a anticorpilor SARS-CoV-2 la copii, relevând un contrast puternic cu adulții”, spune expertă în imunologie a Universității Columbia, dr. Donna Farber.

„La copii, cursul infecției este mult mai scurt și probabil că virusul nu este la fel de răspândit ca la adulți”, adaugă dr. Matteo Porotto. Copiii pot elimina acest virus mai eficient decât adulții și este posibil să nu aibă nevoie de un răspuns imun puternic al anticorpilor pentru a scăpa de el”, adaugă cercetătorul.

COVID-19 are un efect mai limitat în cazul celor mici

Una dintre aspectele care ies în evidență ale pandemiei COVID-19 este că majoritatea copiilor se descurcă bine cu virusul în timp ce persoanele în vârstă ajung chiar și în pragul decesului în unele cazuri, mai ales dacă suferă și de alte probleme de sănătate.

„Aceasta este o nouă infecție pentru toată lumea”, spune dr. Farber, „dar copiii sunt adaptați în mod unic pentru a confrunta agenții patogeni. Asta este ceea ce sistemul lor imunitar este conceput să facă. Copiii au o mulțime de celule T care sunt capabile să recunoască tot felul de agenți patogeni noi, în timp ce persoanele în vârstă depind mai mult de amintirile noastre imunologice. Nu suntem la fel de capabili să răspundem la un agent patogen nou, așa cum pot copiii”, adaugă cercetătoarea.

Dintre cei 47 de copii din studiu, 16 au fost tratați la Centrul Medical Irving al Universității Columbia pentru MIS-C și 31 de copii de vârste similare au dat rezultate pozitive pentru virus după ce au vizitat centrul medical pentru tratamentul altor afecțiuni. Jumătate dintre copiii fără MIS-C nu prezentau simptome COVID-19. Cei 32 de adulți din studiu au variat de la pacienții grav afectați admiși la spital la cei cu boli mai ușoare care și-au revenit acasă.

Citește și:

Leziuni pulmonare „ciudate și neașteptate”, descoperite în urma autopsiilor pacienților decedați de COVID-19

Imunitatea celulelor T împotriva COVID-19, prezentă la adulți la șase luni de la infecția inițială

O persoană cu COVID-19 poate să infecteze jumătate din persoanele alături de care locuiește, în doar câteva zile

Ipoteză surprinzătoare a specialiştilor în biologie. Cum a contraatacat COVID virusul gripal