NASA și Nokia vor să instaleze o rețea 4G pe Lună: Ce impact ar putea avea asupra astronomiei
Luna trecută, NASA a încheiat o înțelegere de 14,1 milioane de dolari cu Nokia pentru a construi o rețea de telecomunicații 4G pe Lună, până în 2030.
Scopul este să construiască o rețea de comunicații și navigație pentru viitoarele avanposturi lunare. Însă, se pare că semnalele rețelei ar putea afecta grav încercările astronomilor de a studia semnalele radio care provin din alte locuri ale Universului, a explicat Emma Alexander, student la astrofizică la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.
„Interferența electromagnetică (denumită și interferență radio-frecvență sau RFI) este inamicul astronomilor care studiază semnale radio”, a spus Alexander.
Astronomii depind tot mai mult de bunăvoința companiilor private
Radiotelescoapele deja se chinuie să facă față interferenței telefoanelor mobile, a adăugat Alexander. O nouă sursă majoră de RFI pe Lună ar putea face și mai dificilă filtrarea interferenței, iar oamenii de știință ar întâmpina și mai multe dificultăți în studierea semnalelor extrem de slabe.
„RFI poate fi gestionat direct la sursă prin intermediul preciziei emisiilor de semnale. Astronomii dezvoltă în mod constant strategii pentru a elimina RFI din datele lor. Însă, acest lucru depinde tot mai mult de dorința companiilor private de a se asigura că cel puțin unele frecvențe radio sunt protejate pentru astronomie”, a mai subliniat Alexander.
Regiunea de pe Lună unde toată „pălăvrăgeala” de pe Pământ nu poate ajunge
În mod similar, directorul executiv al SpaceX, Elon Musk, a sugerat construirea de observatoare orbitale după ce oamenii de știință s-au plâns că sateliții Starlink blochează cercetările astronomice. Alexander a mai spus că astronomii care studiază semnale radio ar putea evita această problem dacă ar putea să amplaseze un telescop pe fața nevăzută a Lunii, acolo unde toată „pălăvrăgeala” de pe Pământ nu ajunge, potrivit Futurism.
„Observarea frecvențelor radio slabe ne poate ajuta să răspundem la întrebări fundementale despre Univers, spre exemplu cum a fost în primele momente de după Bing Bang”, a mai scris Alexander.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Care este problema cu anunțul NASA despre prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare
NASA confirmă prezența apei pe Lună, în regiunile luminate de Soare
O companie din Texas vrea să construiască habitate pe Lună cu ajutorul imprimantelor 3D
NASA testează costumele pe care astronauții le vor folosi la întoarcerea pe Lună