Atunci când psilocibina, compusul halucinogen extras din speciile de ciuperci din genul Psylocibe, cu efecte similare LSD-ului, este folosită în timpul psihoterapiei, efectele antidepresive par să fie rapide, substanțiale și de lungă durată, potrivit unui nou studiu clinic.
Studiul a avut puțini participanți și nu a existat un grup tradițional de control, însă cercetătorul coordonator Alan Davis de la Universitatea Johns Hopkins a declarat că el și echipa sa sunt „foarte bucuroși” în urma rezultatelor obținute.
„Am descoperit un efect semnificativ și vast”, a spus Davis.
În rândul celor 24 de voluntari diagnosticați cu depresie majoră, cercetătorii au descoperit că terapia asistată de psilocibină a fost de cel puțin două ori mai eficientă decât psihoterapia, precum și de patru ori mai eficientă decât medicamentele antidepresive disponibile pe piață.
Totodată, drogul nu trebuie administrat precum o pastilă în fiecare zi și nici nu vine la pachet cu atât de multe efecte adverse precum medicamentele antidepresive conveționale sau ketamina. În afara durerilor de cap moderate ocazionale și a câtorva momente emoționale, voluntarii au tolerat psilocibina destul de bine și nu au existat pericole reale.
Cercetarea a inclus două sesiuni de terapie cu drogul, fiind incluse opt ore de pregătire și două ore de consultare cu un terapeut. În timpul sesiunilor, o pastilă de psilocibină a fost administrată, participanții s-au întins pe o canapea într-un spațiu similar unei camere de zi, aceștia având căști cu muzică pe urechi și măști pe ochi pentru a nu fi deranjați de lumini.
În timpul experimentului, în jur de jumătate dintre voluntari au început imediat terapia cu psilocibina, în timp ce restul au fost puși pe o „listă de așteptare” timp de opt săptămâni, interval în care au primit consultații regulate.
După patru săptămâni de la începerea studiului, 71% dintre voluntari au prezentat îmbunătățiri, înregistrând o scădere de 50% a simptomelor depresive.
O lună mai târziu, mai multe de jumătate dintre membrii grupului au fost considerați a fi „în remisie”, iar scorul mediu al depresiei a scăzut de la 23 la 8.
Deși nu este clar modul în care psilocibina îmbunătățește simptomele depresive, halucinogenul a fost asociat cu multe dintre rețelele neurale care sunt afectate și de medicamentele antidepresive, deși pare să acționeze într-un mod cu totul diferit, potrivit Science Alert.
Depresia majoră afectează peste 300 de milioane de oameni din lume, pentru mulți dintre aceștia nefiind eficiente formele existente de tratament. Descoperirea mai multor metode de tratare a acestei tulburări mintale ar putea ajuta atât de mulți oameni.
Anul trecut, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a numit psilocibina o „terapie inovatoare” în speranța că astfel cercetările în acest domeniu vor fi accelerate, iar unul dintre acele studii clinice analizează în mod specific impactul asupra depresiei majore.
Primul studiu care arată modul în care ciupercile psihoactive duc la „moartea egoului”
Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive
Savanţii au descoperit motivul pentru care ciupercile halucinogene au devenit atât de ”magice”