Un istoric detaliat al ultimei inversări geomagnetice a Pământului, descoperit de oamenii de știință japonezi
La fiecare 200.000 sau 300.000 de ani, polii magnetici ai Pământul se inversează. Unde era cândva polul nord acum este polul sud și vice versa. Este o răsturnare invizibilă.
Ultima inversare a fost neobișnuită pentru că a avut loc cu foarte mult timp în urmă. Din motive necunoscute, polii au rămas așa de la ultima inversare care a avut loc în urmă cu 780.000 de ani. Acum, un nou studiu a dezvăluit câteva detalii despre acel eveniment.
Studiul câmpului magnetic al Pământului este numit paleomagnetism. Asta implică analiza rocilor și sediementelor, iar uneori chiar și a materialelor arheologice. Rocile care erau cândva topite păstrează un „istoric” al câmpului magnetic al Terrei pe măsură ce se solidifică.
Ultima inversare geomagnetică a planetei noastre
Ultima inversare este numită „inversarea Brunhes–Matuyama” după descoperitorii evenimentului, Bernard Brunhes, geofizician francez, și Motonori Matuyama, geofizician japonez. De-a lungul anilor, după descoperirea celor doi, cercetătorii au încercat să înțeleagă motivul exact pentru care inversarea a avut loc și cât de mult timp a durat.
Noul studiu a fost publicat în jurnalul Progress in Earth and Planetary Science.
Curenții de lavă sunt folositori atunci când vine vorba de înțelegerea câmpului magnetic al Pământului la momentul solidificării. „Cu toate acestea, lava nu poate oferi un istoric paleomagnetic continuu din cauza naturii erupțiilor sporadice”, a explicat autorul principal al studiului, Yuki Haneda.
Ceea ce au descoperit recent cercetătorii contrazice studiile anterioare
Însă, depozitele de sedimente pot deține o evidență mai bună, care se poate forma de-a lungul unei perioade îndelungate de timp. Unele dintre aceste depozite este „Chiba composite section” care se află în Japonia și despre care oamenii de știință cred că este un istoric foarte detaliat al inversării Matuyama-Brunhes.
„În acest nou studiu, am colectat noi mostre și am desfășurat analize pentru a reconstrui secvența completă a inversării geomagnetice Matuyama-Brunhes”, a spus Haneda.
Ceea ce au descoperit cercetătorii contrazice studiile anterioare, în special atunci când vine vorba despre cât de mult a durat inversarea. Unele studii sugerează că a durat câteva mii de ani, în timp ce altele spun că inversarea a fost finalizată într-o viață de om.
Estimările diferite de timp depind în mare parte de locul din care cercetătorii extrag dovezi. Acest studiu s-a bazat pe mostrele de la „Chiba composite section”. „Datele noastre paleomagnetice sunt unele dintre cele mai detaliate și oferă informații despre mecanismul inversării geomagnetice”, a mai explicat Haneda.
Cel mai probabil efect al inversării geomagnetice
Totuși, întrebarea care domină inversările geomagnetice ale Pământului este „ce efecte pot avea?”. Noul studiu nu a analizat acest aspect, însă răspunsul ar putea fi oferit de alte cercetări, potrivit Science Alert.
Unii oamenii de știință s-au întrebat dacă inversările magnetice ar fi putut contribui la schimbările climatice. Deși dovezile nu sunt nici pe departe complete, unii cercetători au subliniat că inversările ar putea juca un rol.
În orice caz, viața pe Terra a trecut prin multe inversări geomagnetice și încă prosperă. Oamenii moderni nu au trecut încă printr-un astfel de eveniment, așa că următoarea inversarea va fi foarte informativă.
Cel mai probabil efect va fi asupra sistemelor de comunicare și de energie, inclusiv sateliți. Pe măsură ce câmpul magnetic global devine mai slăbit, o cantitate mai mare din radiațiile solare pot ajunge pe Pământ. După cum știm deja, un astfel de scenariu poate fi foarte dăunător.
Vă mai recomandăm să citiți și:
ESA a descoperit un al doilea câmp magnetic care înconjoară planeta noastră
Un mic instrument din grafen poate măsura cele mai slabe câmpuri magnetice
Anomalia care slăbește câmpul magnetic al Pâmântului. Au loc evenimente în spațiu fără să știm
Câinii chiar folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru a se orienta. Ce este magnetorecepția