Purtarea măştilor faciale şi limitarea numărului de oameni la evenimente publice care au loc în spații închise sunt măsuri importante, însă o bună tehnologie de ventilaţie este elementul esenţial în reducerea riscului de transmitere a noului coronavirus în rândul participanţilor, arată un studiu german.
Oamenii de știință afirmă că rezultatele cercetării lor au implicaţii importante în privința controlării epidemiei, dar şi în rândul populaţiei largi.
Studiul a implicat circa 1.500 de voluntari care au purtat măşti faciale, au folosit dezinfectanţi şi în apropierea cărora se aflau emiţătoare pentru păstrarea distanţei, care au participat la un concert pop ce a avut loc, în august, într-o sală din Leipzig cu scopul de a estima cum se poate răspândi virusul în cadrul unei mulţimi mari de oameni.
Cercetătorii au simulat trei scenarii, care au variat în privința numărului spectatorilor şi a standardelor de distanţare socială. Ei au creat și un model computerizat al arenei pentru a analiza fluxul de aerosoli emis de spectatorii potenţial infectaţi.
„Cea mai importantă descoperire pentru noi a fost să înţelegem cât de crucială este existenţa unui tehnologii optime de ventilaţie. Este un element esenţial pentru reducerea riscului de infectare”, a precizat Stefan Moritz, coordonatorul studiului RESTART-19 şi profesor la Facultatatea de Medicină din Halle.
Studiul a mai arătat și că limitarea locurilor în sală, mai multe intrări şi plasarea spectatorilor pe scaune pot avea un impact major asupra numărului de persoane cu care oamenii intră în contact.
Recomandările făcute de oamenii de știință germani în noul studiu sunt următoarele:
Totodată, cercetătorii au dezvoltat un model epidemiologic prin care să analizeze impactul pe care punerea în scenă a unui eveniment îl are asupra unei populații mai mari.
Concluzia lor a fost că măsurile de igienă precum purtarea măştilor şi distanţarea socială ar trebui să fie în continuare respectate atât timp cât pandemia persistă, iar planul de aşezare pe scaune şi numărul invitaţilor ar trebui să fie ajustat pe baza datelor referitoare la incidenţa virusului.
„Evenimentele au potenţialul de a alimenta epidemia prin transmiterea agenţilor patogeni, dacă sunt însă respectate măsurile de igienă, atunci riscul este foarte scăzut”, a mai spus Rafael Mikolajczyk, cercetător la Institutul de Epidemiologie Medicală din cadrul Univesităţii din Halle, citat de Reuters.
Rezultatele cercetării nu au fost încă evaluate prin procedura peer-review (verificare academică independentă de către alți cercetători).
Apa de gură și alte produse orale pot inactiva coronavirusurile umane în proporție de 99,9%
Coronavirusul rămâne în aer timp de câteva ore și se transmite la distanțe mai mari de 1,5 metri