Dietele bogate în ceaiuri, fructe de pădure și mere pot reduce tensiunea arterială
Dietele bogate în ceaiuri, fructe de pădure și mere pot reduce tensiunea arterială, potrivit primului studiu care a folosit măsurători obiective privind obiceiurile alimentare a mii de persoane din Marea Britanie.
Alimente și băuturi precum ceai, mere, struguri, vin roșu și cacao conțin „flavan-3-ols”, compuși naturali din plante care sunt asociați cu factorii de risc mai scăzuți pentru bolile cardiovasculare.
În comparație cu cele mai ample cercetări observaționale anterioare care s-au bazat pe jurnale alimentare individuale, acest studiu a măsurat consumul de „flavan-3-ols” folosind biomarkeri nutriționale, caracteristici care pot fi măsurate obiectiv în mostre biologice diferite pentru a indica aportul nutritional.
Peste 25.000 de oameni au fost evaluați
Studiul a fost publicat în Scientific Reports și a fost parțial sponsorizat de producătorul de dulciuri Mars. Cercetările au căutat dovezi ale prezenței a doi biomarkeri „flavan-3-ols” în mostrele de urină a 25.618 de adulți și le-a comparat cu tensiunea arterială.
Diferența în tensiunea arterială între cei cu aportul cel mai scăzut și cel mai crescut de „flavan-3-ols” a fost între 2 și 4 mmHg, au descoperit cercetătorii.
Potrivit autorului principal al studiului, prof. Gunter Kuhnle, nutriționist la Universitatea din Reading, legătura între aportul de „flavan-3-ols” și tensiunea arterială s-a menținut destul de stabilă chiar și după ajustarea în funcție de factorii de stil de viață precum fumatul sau activitatea fizică.
Îmbunătățiri mai semnificative în rândul femeilor
Însă modul în care „flavan-3-ols” sunt consumați este crucial, a adăugat Kuhnle. „Unii oameni spun că ar trebui să consumăm ciocolată pentru flavan-3-ols, însă pentru a ajunge la cantitatea necesară pentru a avea un efect ar trebui să mâncăm atât de mult… pur și simplu nu poți”, a spus profesorul, adăugând că un consum de cantități mari de alimente bogate în zahăr și grăsimi ar putea elimina efectele benefice ale „flavan-3-ols”, potrivit The Guardian.
Totodată, efectul a fost mai pronunțat la participanții cu hipertensiune. Îmbunătățirile au fost mai semnificative în rândul femeilor, deși Kuhnle a explicat că nu este clar de ce. Profesorul a mai adăugat că sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra cu certitudine că un aport mai crescut de „flavan-3-ols” îmbunătățește în mod direct tensiunea arterială.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci în exces doar o singură dată
10 factori asociați cu un risc crescut pentru apariția maladiei Alzheimer
Medicamentele pentru tensiunea arterială tind să fie mai eficiente seara