Progresele actuale în descoperirea unui vaccin anti-COVID. Care sunt vaccinurile cu cele mai mari șanse de reușită

21 10. 2020, 11:39
Credit foto: Shutterstock

FII EROUL COMUNITĂȚII TALE! Intră pe eroulcomunitatiitale.csid.ro, răspunde la Întrebarea Zilei (răspunsul corect este „ascuns” în acest articol) și poți câștiga 25.000 de lei în echipamente de protecție pentru spitalul tău.

Cursa pentru descoperirea unui vaccin anti-COVID eficient este aproape de final pentru 11 companii. Acestea sunt deja în faza 3 de testare a vaccinului care ar putea preveni infecția cu SARS-CoV-2, precum și agravarea bolii COVID-19, ca urmare a producerii de anticorpi anti-SARS-CoV-2.

Pe lângă cele 11 vaccinuri promițătoare există însă alte 54 de vaccinuri aflate în faza 1 sau 2, precum și alte 91 de vaccinuri aflate încă în faza preclinică.

Cele 4 faze de testare a vaccinurilor

Potrivit FDA, recomandarea este ca un vaccin anti-COVID să aibă o rată de protecție de minimum 50%. Majoritatea vaccinurilor testate în prezent presupun vaccinare în rapel – adică două vaccinuri, administrate la o anumită distanță în timp.

Trebuie menționat însă că un vaccin este aprobat abia în momentul în care trece prin toate cele 4 faze:

  • Faza preclinică – se prepară vaccinul pe culturi celulare și se injectează în cobai (șoareci sau maimuțe) pentru a observa dacă există răspuns imun. În momentul de față există 91 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 1 – vaccinul este administrat unui lot mic (câteva zeci) de subiecți umani pentru a testa siguranța și doza necesară pentru stimularea răspunsului imun. În momentul de față există 35 de vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 2 – vaccinul este administrat unui lot mediu (câteva sute) de subiecți umani, împărțiți în grupe (de ex: copii versus vârstnici), pentru a observa dacă vaccinul acționează diferit în funcție de aceste criterii. De asemenea, în faza 3 se testează din nou siguranța vaccinului și se ajustează doza, dacă este nevoie, pentru a asigura un răspuns imun corespunzător. În momentul de față există 19 vaccinuri anti-COVID în această fază.
  • Faza 3 – vaccinul este administrat unui lot numeros (câteva mii sau zeci de mii) de subiecți umani și se monitorizează rata de infectare, în sensul protecției oferite de vaccin, în comparație cu un grup de control care primește placebo. De asemenea, în faza 3 de studiu se vor nota toate posibilele reacții adverse la vaccin. Aceasta este ultima fază de studiu clinic, cea în care se va determina dacă vaccinul respectiv protejează de infecția cu virusul SARS-CoV-2. În momentul de față există 11 vaccinuri anti-COVID în această fază.

Vaccin anti-COVID: 11 vaccinuri care ar putea fi disponibile la începutul anului 2021

Dacă trec cu brio de faza 3 a studiului clinic, următoarele vaccinuri vor trece în următoarea etapă, cea finală, care constă în obținerea aprobării, din partea instituțiilor abilitate (FDA, ECDC), pentru folosirea vaccinurilor respective pe subiecți umani și distribuirea lor în întreaga lume, persoanele aflate în categoria de risc având prioritate la vaccinare.

Iată câteva informații la zi despre cele 11 companii care sunt aproape de linia de finiș în dezvoltarea unui vaccin anti-COVID eficient.

  • Vaccinul dezvoltat de Moderna – peste 30.000 de persoane au fost vaccinate. Cel mai devreme vom avea rezultatele la finalul anului 2020, dar mai sigur spre primăvara 2021.
  • Vaccinul dezvoltat de Pfizer & BioNTech – peste 43.000 de persoane (inclusiv copii) au fost vaccinate. Rezultatele sunt așteptate cel mai devreme în cursul lunii octombrie 2020.
  • Vaccinul dezvoltat de Novavax – în prezent sunt înrolați în studiu 10.000 de voluntari din Marea Britanie și urmează ca și SUA să beneficieze de un lot de participanți. Cel mai devreme vor obține rezultate în prima parte a anului 2021.
  • Vaccinul BCG (Calmette-Guerin) – este un vaccin împotriva tuberculozei, „cu vechime” de peste 100 de ani, care ar putea avea efect protector și în cazul COVID-19. Cercetătorii de la Institutul de Cercetare Murdoch Children din Australia conduc acest studiu aflat în prezent în fază 3, pentru a vedea dacă vaccinul BCG poate preveni, măcar parțial, infecția cu noul coronavirus.
  • Vaccinul dezvoltat de AstraZenecaUniversitatea Oxford – sunt zeci de mii de voluntari în Europa și Asia, însă studiul de fază 3 este momentan „pus pe pauză” în America, la recomandarea FDA, ca urmare a apariției unui caz de mielită transversă.
  • Vaccinul dezvoltat de Johnson & Johnsonacest vaccin se administrează în doză unică și are în prezent, în faza 3 a studiului, peste 60.000 de participanți înrolați. Compania a anunțat că studiul a fost „pus pe pauză”, ca urmare a apariției unui caz de „îmbolnăvire ciudată”, potrivit unui comunicat dat publicității la mijlocul lunii octombrie 2020.
  • Vaccinul dezvoltat de CanSino Biologics– este realizat în parteneriat cu Institutul chinez de Biologie,  Academy of Military Medical Sciences, și a fost deja aprobat pentru folosire limitată în cazul soldaților. Nu se precizează de către companie dacă vaccinul este opțional sau obligatoriu pentru soldați. În luna august, compania a început studiul de fază 3 în câteva țări, inclusiv în Arabia Saudită, Pakistan și Rusia.
  • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Beijing Institute of Biological Products este atât în faza 3 de studiu, cât și aprobat de Emiratele Arabe Unite pentru utilizare limitată în rândul lucrătorilor din domeniul medical.
  • Vaccinul CoronaVac dezvoltat de Sinovac Biotech este în faza 3 de studiu clinic în Brazilia, Indonezia și Turcia. De asemenea, a primit aprobare de urgență de la guvernul chinez pentru utilizarea limitată. În luna octombrie, autoritățile din orașul Jiaxing (situat în estul Chinei) au anunțat că administrează vaccinul în rândul persoanelor cu grad ridicat de risc, precum medici, asistente medicale, inspectori portuari sau personal din instituțiile publice.
  • Vaccinul dezvoltat de Sinopharm & Wuhan Institute of Biological Products – se află în continuare în faza 3 a studiului clinic, dar a primit la mijlocul lunii septembrie, din partea autorităților abilitate din Emiratele Arabe Unite, autorizația de urgență pentru utilizarea limitată în rândul personalului medical.
  • Vaccinul rusesc Sputnik V dezvoltat de Gamaleya Research Institute – este un vaccin destul de controversat, deoarece există îngrijorări că nu ar fi fost respectate toate cele 4 faze, dar este totuși aprobat pentru utilizare. La mijlocul lunii august, președintele Putin anunța că vaccinul este deja aprobat de o comisie din Rusia, deși datele din fazele 1 și 2 nu fuseseră încă publicate.

Pentru lista actualizată a vaccinurilor anti-COVID, accesați site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

Trebuie menționat însă că vaccinurile NU VINDECĂ, nu aceasta este menirea lor. Ele trebuie să prevină infecția cu SARS-CoV-2 sau măcar să amelioreze simptomatologia bolii, astfel încât să nu apară complicații amenințătoare de viață.

Pentru tratamentul bolii COVID-19, citește: Tratamente și soluții pentru COVID-19. Cele mai recente studii despre medicamentele folosite în tratarea infecției cu SARS-CoV-2

Vă recomandăm să citiți și:

Teste diagnostic și anticorpi COVID-19. Cum afli dacă ești infectat sau dacă ai avut infecția în trecut

Categorii profesionale cu risc crescut de îmbolnăvire. Cum trebuie să se ferească de infecția cu virusul SARS-CoV-2

Cum să te speli corect pe mâini

Ce trebuie să faci dacă prezinți simptome de COVID-19

Categoriile de persoane predispuse la forme severe de COVID-19

10 mituri despre COVID-19

Care sunt simptomele COVID-19

Cum îți poți da seama dacă ai gripă sau COVID-19. La ce simptome ar trebui să fii atent

Distanța fizică ideală pentru prevenirea COVID-19

Masca de protecție: tot ce trebuie să știi