Astronauții ar putea descoperi roci antice de pe Venus pe suprafața Lunii

15 10. 2020, 18:00

Asteroizii și cometele care s-au lovit în urmă cu milioane de ani de Venus ar fi putut arunca roci în spațiu, unele ajungând chiar și pe Lună.

Suprafața Lunii poate fi acoperită de roci care provin de pe Venus, iar asta, după cum explică oamenii de știință, ar putea face mai ușoară studierea acestei planete. Astronomii de la Yale sunt de părere că în urmă cu miliarde de ani în urmă asteroizii și cometele care s-au ciocnit de suprafața lui Venus ar fi putut disloca bucăți din roca de suprafață și le-ar putea arunca în spațiu.

Dacă ar fi făcut-o, relatează CNET, atunci este posibil ca unii dintre acești meteoriți venusieni să se fi îndreptat spre Pământ sau Lună, oferind acces mai ușor la mostre de pe o planetă pe care, conform descoperirilor recente, viața extraterestră s-ar putea ascunde, notează Futurism.

Un studiu speculativ

Oamenii de știință subliniază faptul că munca lor este speculativă, dar că deschide noi posibilități de studierea a Lunii, planetei Venus și de a înțelege dinamica Sistemului Solar de-a lungul vieții sale. De asemenea, cei doi astronomi care au semnat lucrarea sugerează că această posibilitate ar trebui luată în calcul, având în vedere posibilitatea de a obține material de pe Venus fără a fi nevoie trimiterea unei misiuni care să se confrunte cu condițiile extreme de acolo.

„Luna oferă condiții optime de păstrare în siguranță a acestor roci antice”, a spus coautorul studiului Samuel Cabot într-un comunicat de presă. „Orice bucată din Venus care a aterizat pe Pământ este probabil îngropat foarte adânc, din cauza activității geologice. Aceste roci ar fi mult mai bine conservate pe Lună”, mai adaugă acesta.

Cercetătorii se bazează pe mai mult decât norocul lor și susțin că atracțiile gravitaționale ale Pământului și ale Lunii ar fi mai mult decât suficiente pentru a atrage meteoriții venusieni. „Un fragment antic de pe Venus ar conține o mulțime de informații”, a spus co-autorul Gregory Laughlin în comunicat. „Istoria lui Venus este strâns legată de subiecte importante ale științei planetare, inclusiv afluxul de asteroizi și comete din, evoluțiile atmosferice ale planetelor interioare din Sistemul Solar și abundența apei lichide”.

Studiul a fost publicat în Planetary Science Journal.

Citește și:

Noi cercetări arată că Jupiter a transformat-o pe Venus într-o planetă complet nelocuibilă

„Afirmațiile grandioase” despre viața pe Venus nu sunt susținute de dovezi. Ce spun scepticii

Dmitry Rogozin, directorul agenției spațiale rusești, susține că Venus este o „planetă rusească”

Descoperire majoră pe Venus: zeci de structuri vulcanice active