Imagini uimitoare arată cum celulele umane reușesc să se strecoare prin spații extrem de strâmte

25 12. 2020, 17:00

Deși multe dintre celulele care alcătuiesc corpurile noastre sunt, de fapt, lucruri moi, acestea au și structuri interne care trebuie uneori să-și păstreze forma. Acestea includ nucleii care depozitează în siguranță instrucțiunile noastre genetice, bine ascunse în configurații specifice.

La fel ca organele noastre celulare, acești nuclei sunt ancorați de o rețea de filamente numită citoschelet sau scheletul celular.

Acest citoschelet joacă un rol important și în modul în care celulele se mișcă, ceea ce determină lucruri cruciale precum modul în care ne dezvoltăm, cum funcționează organele noastre sau cum invadează cancerul corpul.

O „cursă cu obstacole” pentru celule

Până acum, deplasarea celulelor a fost în mare parte studiat în medii 2D plate. Acestea sunt în mod clar diferite față de lumile 3D din corpurile noastre, așa că o echipă de cercetători din Franța s-a mai uitat mai îndeaproape la modul în care celulele trec prin obstacolele 3D și a reușit să surprindă imagini incredibile.

Emilie Le Maout, biolog molecular la Universitatea din Strasbourg, și colegii săi au dezvoltat o „cursă cu obstacole” formată din tuneluri pentru acest studiu. Unele tuneluri erau deschise, iar altele aveau regiuni strâmte, în timp ce unele erau chiar mai mici decât nucleul unei celule.

După cum arată și imaginile, celulele fibroblaste testate de cercetători, celulele care alcătuiesc țesutul important pentru vindecarea rănilor și pentru formarea de colagen, pot cu adevărat să-și schimbe forma pentru a se strecura prin locuri strâmte.

Un pas subtil, dar crucial pentru înțelegerea cancerului

Oamenii de știință au mai descoperit că atunci când locul era prea strâmt pentru nucleu, celulele făceau o pauză. Apoi, unele se ancorau și trăgeau până când nucleul trecea prin tunel, potrivit Science Alert.

O altă filmare, care poate fi vizionată AICI, a surprins modul în care keratina se acumulează la coada nucleului în timpul acestui proces de strecurare. Keratina este o componentă din una din trei rețele care alcătuiesc citoscheletul și joacă un rol în construirea rapidă și dezasamblarea acestor rețele.

O înțelegere mai bună a regulilor și limitelor acestor mișcări celulare ar putea dezvălui noi moduri prin care le putem repara atunci când celulele ajung pe căi greșite, acesta fiind un pas subtil, dar crucial pentru înțelegerea cancerului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire arheologică rară: Celulele creierului unei victime a erupției Vezuviului, găsite vitrificate

Primul studiu care arată că celulele noastre își provoacă propria moarte pentru a ajuta sistemul imunitar

Un tratament experimental distruge celulele canceroase fără a folosi medicamente

Celulele umane par mai tinere decât ale cimpanzeilor, în ciuda faptului că împărtășeșc 99% din codul genetic