Durata și calitatea ciclului menstrual pot fi un indicator crucial al sănătății generale, iar noile cercetări sugerează că medicii ar trebui să monitorizeze ciclul menstrual atât în adolescență, cât și mai târziu la maturitate.
Un studiu desfășurat timp de 24 de ani pe aproape 80.000 de asistente medicale din Statele Unite a oferit acum unele dintre primele dovezi reale privind legătura dintre menstruație și moartea prematură.
Potrivit cercetărilor, care au început în 1989, persoanele care trec prin cicluri menstruale neregulate și lungi în adolescență și pe tot parcursul maturității sunt mai predispuse la deces înainte de vârsta de 70 de ani, în comparație cu persoane care au cicluri menstruale mai scurte și mai regulate. Această legătură a fost deosebit de puternică pentru decesele provocate de boli cardiovasculare și, într-o măsură mai scăzută, pentru decesele cauzate de cancer.
„Ceea ce sperăm să realizăm cu ajutorul acestui studiu este să creștem gradul de conștientizare privind neregulile menstruale, să creștem nivelul de educare și să încurajăm femeile și medicii să ia în considerare ciclul menstrual atunci când analizează starea de sănătate”, spune Kim Jonas, fiziolog la King’s College Kim Jonas, care nu a fost implicat în noile cercetări.
„Cu toate acestea, acest studiu nu înseamnă că toate femeile care au trecut prin cicluri menstruale neregulate ar trebui sa fie îngrijorate. Sunt mult mai multe cercetări de facut în acest domeniu și mulți factori pot fi implicați”, a mai adăugat Jonas.
Spre exemplu, autorii studiului suspectează că legătura dintre moartea prematură și un ciclu menstrual neregulat ar putea indica uneori perturbarea axei hipotalamică-pituitară-gonadală, partea din creier care controlează îndeaproape hormonii feminini, aceasta fiind un indicator al sănătății generale.
Menstruația este uneori numită și „al cincilea semn vital”, după temperatură, puls, respirație și tensiune arterială. Ciclurile neregulate au fost asociate cu mulți alți factori de sănătate, inclusiv boli sexuale și reproductive, boli ale oaselor și inimii, cancer, boli mintale, precum și alte afecțiuni cronice, potrivit Science Alert.
Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că menstruația neregulată provoacă aceste efecte asupra sănătății. Este foarte posibil ca orice cauzează un ciclu mai lung și mai neregulat să reflecte o stare de sănătate mai slabă în general.
Având în vedere această asociere, nu este deloc surprinzător faptul că menstruația neregulată este legată de moartea timpurie și, totuși, cadrele medicale nu întreabă mereu despre ciclul menstrual al unui pacient atunci când evaluează sănătatea lor cardiovasculară generală.
Pericolul pe care îl ascund durerile menstruale. 4 din 10 femei ajung infertile din această cauză