Oamenii de știință au reușit să fotografieze cu adevărat o planetă dintr-un alt sistem stelar
Folosind Very Large Telescope (VLT) din Chile, o echipă de astronomi susține că a reușit să confirme existența unei exoplanete, după ce i-au făzut o poză.
Planeta, numită „b Pictoris c”, este situată la aproape 63 de ani-lumină de Pământ în sistemul Beta Pictoris. Cu ajutorul informațiilor despre luminozitate și masa dinamică pe care le-au obținut din fotografierea planetei, cercetătorii speră să poată afla în curând cum s-a format planeta.
Oamenii de știință au descoperit existența planetei prin studierea efectelor pe care aceasta le avea asupra orbitei stelei sale părinte. Planeta orbitează în jurul stelei sale la o distanță extrem de mică, astfel că este dificil de pozat.
„b Pictoris c” este situată la aproape 63 de ani-lumină de Pământ
Echipa a folosit tehnica numită „metoda velocităţii radiale”, care a fost utilizată ani de zile pentru a detecta sute de exoplanete, însă nu și pentru a studia în mod direct exoplanetele.
Prin combinarea imaginilor de la patru telescoape VLT, echipa a reușit să afle cu extrem de multă precizie locul în care se află planeta, iar astfel oamenii de știință au putut să o fotografieze. Aceasta este prima oară când o explanetă a putut fi confirmată prin „metoda velocităţii radiale” și prin imagistică directă.
O orbită completă a exoplanetei durează 28 de ani pământeni
„Asta înseamnă că acum putem obține luminozitatea și masa exoplanetei. Cu cât este mai masivă o planetă, cu atât este mai luminoasă. Asta este regula generală”, a explicat Mathias Nowak, autorul principal al studiului publicat în jurnalul Astronomy and Astrophysics, potrivit Futurism.
Înainte să determine masa, oamenii de știință vor trebui să aștepte pentru a primi destule date de velocitate radială. Însă, acest lucru ar putea dura mult timp. O orbită completă a exoplanetei durează 28 de ani pământeni.
„Este uimitor cât de multe detalii putem obține cu ajutorul GRAVITY. Abia ce am început să explorâm noi lumi spectaculoase, de la gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei noastre și până la planetele din afara sistemului nostru solar”, a spus Frank Eisenhauer, om de știință și membru al proiectului GRAVITY, de la Max Planck.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Top 10 exoplanete unice din Calea Lactee
O exoplanetă este deformată de gravitatea extremă a stelei lângă care s-a format
Astronomii au confirmat existența unei exoplanete solide în cel mai apropiat sistem solar