Astronomii au obținut imagini de cea mai înaltă rezoluție cu nebuloasa Carina, un nor gros de praf și gaz în care stelele se formează în mod activ.
Imaginile recent obținute, cu ajutorul telescopului Gemini South din Chile, sunt absolut uimitoare. De asemenea, acestea sunt folositoare pentru că ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine creșele stelare și procesul de formare a stelelor. Totodată, ne putem aștepta să ne mai bucurăm de astfel de imagini atunci când telescopul spațial James Webb îl va înlocui pe Hubble.
„Rezultatele sunt uimitoare”, a spus Patrick Hartigan, fizician și astronom la Universitatea Rice din Texas, SUA.
„Vedem o mulțime de detalii observate până acum de-a lungul marginii norului, inclusiv o serie lungă de culmi paralele care pot fi produse de un câmp magnetic, o undă sinusoidă remarcabilă și aproape perfectă, precum și fragmente care par a fi în procesul de a fi eliminate de pe nor din cauza vântului puternic”, a mai adăugat Hartigan.
„Nașterea” stelelor este un proces fascinant, dar nu poate avea loc oriunde. Este necesar un nor gros de gaz și praf, bogat în hidrogen molecular și atât de dens încât conține regiuni care se prăbușesc gravitațional sub propria lor masă, informează Science Alert.
Totodată, această imagine spectaculoasă este o demonstrație a eficienței opticii adaptative. De asemenea, este prima oară când această regiune este observată de astronomi cu ajutorul acestei tehnici, așa că fiecare detaliu nou este fascinant atât pentru oamenii de știință, cât și pentru publicul larg.
Atunci când va fi lansat, telescopul spațial James Webb Space va desfășura observații în infraroșu și aproape de infraroșu. Așa că ne putem aștepta să mai primim astfel de imagini cât de curând, au mai spus cercetătorii.
Imaginile oferite de Hubble arată că ”Stâlpii Creaţiei” vor fi distruşi de către noile stele
Telescopul Hubble a reperat o nebuloasă planetară la 6.000 de ani lumină distanţă
Cea mai stranie nestemată: o piatră are înăuntru o „nebuloasă cosmică” spectaculoasă