Cercetătorii au identificat procesul care permite regenerarea neuronilor din ochi și creier
This browser does not support the video element.
Moartea neuronilor, fie că are loc în creier sau în ochi, poate rezulta în numeroase boli neurodegenerative umane, de la pierderea vederii la Parkinson.
Tratamentele actuale pentru aceste maladii pot doar să încetinească boala, pentru că odată ce un neuron moare, nu poate fi înlocuit.
Însă, o echipă de cercetători de la Universitatea Notre Dame, Universitatea Johns Hopkins, Universitatea din Ohio și Universitatea din Florida a identificat rețelele genelor care reglementează procesul responsabil cu determinarea regenerării neuronilor în anumite animale, în special la peștii-zebră.
Regenerarea neuronilor retinali este posibilă
„Studiul arată că regenerarea neuronilor retinali este posibilă. Noi credem acum că procesul pentru regenerarea neuronilor în creier va fi similar”, a explicat David Hyde, profesor la Universitatea Notre Dame și unul dintre autorii studiului.
Spre exemplu, atunci când retina unui pește-zebră suferă leziuni, celule numite Müller glia trec printr-un proces cunoscut drept reprogramare. În timpul reprogramării, celulele Müller glia își vor schimba expresia genetică pentru a deveni precum celulele progenitoare sau celulele care sunt folosite la începutul dezvoltării unui organism. Așadar, aceste celule devenite acum similare celor progenitoare se pot transforma în orice celulă necesară pentru a repara retina.
La fel ca peștii-zebră, oamenii au și eu celule Müller glia. Însă, atunci când retina umana este rănită, celule Müller glia reacționează prin glioză, un proces care nu le permite să se reprogrameze.
Organismul trebuie doar să își „pornească din nou” procesele din timpul dezvoltării timpurii
Oamenii de știință au descoperit că procesul de regenerare necesită doar ca organismul să își „pornească din nou” procesele din dezvoltarea timpurie. Mai mult, cercetătorii au reușit să arate că în timpul regenerării la peștii-zebră, celulele Müller glia trec și ele prin glioză, ceea ce înseamnă că organismele care pot regenera neuronii retinali urmează o cale similară cu cea a animalelor care nu pot regenera neuronii. Deși genele peștilor-zebră au putut să ducă celulele Müller glia din glioză în starea de reprogramare, genele din șoareci au blocat reprogramarea, potrivit MedicalXpress.
Mai apoi, oamenii de știință au putut modifica celulele Müller glia de la peștii-zebră într-o stare similară care a blocat reprogramarea, iar în același timp reușind să obțină regenerarea unor neuroni retinali la șoareci. Mai departe, cercetătorii vor încerca să identifice numărul de gene responsabile cu regenerarea neuronală.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Neuronii „obosiți” ne-ar putea distorsiona percepția timpului
Oamenii de știință au prezentat un dispozitiv care poate activa neuronii
O moleculă specială ar putea fi folosită pentru a reface legăturile dintre neuroni
Oamenii de știință au prezentat un dispozitiv care poate activa neuronii