Iubitorii de animale s-ar putea să îndrăgească ochii și trăsăturile drăguțe ale câinilor, însă noi cercetări arată că, de fapt, creierul câinelui este la fel de entuziasmat de ceafă ca și de fața oamenilor.
În ciuda faptului că au dezvoltat expresii faciale care pot emoționa pe oricine, oamenii de știință au descoperit că, spre deosebire de oameni, câinii nu au regiuni cerebrale care reacționează în mod specific la fețe.
„Este uimitor modul în care câinii se descurcă atât de bine când vine vorba de deslușirea emoțiilor și identificarea acestora de pe fețe, în ciuda faptului că par să nu aibă un creier conceput pentru a se concentra asupra lor”, a explicat dr. Attila Andics, unul dintre autorii studiului de la Universitatea Eötvös Loránd, Ungaria.
Andics și colegii săi au scanat creierul a 20 de câini, inclusiv labradori și border collie, precum și 30 de oameni, fiecare dintre aceștia fiind monitorizați în timp ce priveau 48 de videoclipuri, filmate fie din partea din față, fie din spatele unui cap de om sau de câine.
Cercetătorii au descoperit că anumite regiuni ale creierului câinilor au prezentat o activitate diferită în funcție de speciile prezentate, răspunsul mai accentuat fiind la videoclipurile care arătau câini. Totuși, oamenii de știință nu au găsit nicio diferență în nicio regiune din creier atunci când câinilor li s-a arătat o față de om sau de câine în comparație cu partea din spate a capului.
Prin comparație, regiunile din creierul uman au prezentat un nivel diferit de activitate atunci când partea din spate sau din față a capului a fost arătată, însă fețele au generat răspunsul cel mai puternic. De asemenea, un mic subgrup al acestor regiune a arătat o diferență între specii, prezentând în general un răspuns mai puternic la oameni.
Andics a declarat că analizele ulterioare au arătat că, de fapt, creierul câinelui era concentrat în primul rând asupra speciei la care se uita animalul, în timp ce creierul uman se concentra în principal asupra faptului dacă era vorba despre față sau despre spate.
Deși studiile anterioare au sugerat despre câini că ar avea zone separate ale creierului pentru procesarea fețelor umane și cele ale câinilor, Andics a declarat că noile rezultate sugerează că aceste studii s-ar fi concentrat pe răspunsurile la alte diferențe din imagini, cum ar fi rasa câinelui, potrivit The Guardian.
Totodată, Andics a mai adăugat că noile rezultate sugerează că, de fapt, câinii nu se bazează foarte mult pe fețe atunci când vine vorba de comunicare, însă asta nu înseamnă că sunt complet ignorate de câini. Mai debrabă, creierul câinilor nu a fost conceput special pentru a se concentra pe fețe, concluzie ce ar putea fi legată de faptul că animalele reacționează la multe indicii din limbajul corpului.
Hachiko de România. Un câine nu mai pleacă din locul în care a murit un tânăr de 21 de ani
Cum arată şi câte kilograme are cel mai mare câine din lume la ora actuală?