Ovăz, migdale, soia sau lapte adevărat. Cum poți alege ce este mai potrivit pentru tine

17 10. 2020, 17:30
Sursa foto: Pixabay

O excursie la supermarket poate oferi un număr copleșitor de alternative de lapte, iar acestea devin tot mai populare în întreaga lume.

Alternativele la lapte pot fi potrivite pentru oamenii care suferă de intoleranță la lactoză, numită și deficit de lactază, sau cei care preferă altceva din motive etice sau de altă natură. Astfel, alternativele la lapte tind să aibă mai puține grăsimi saturate față de laptele adevărat, dar și mai puține proteine sau mai puțin calciu. De asemenea, unele produse sunt bogate în zaharuri adăugate.

În ceea ce privește laptele cel mai bun, nu există un răspuns simplu. Laptele adevărat tinde să fie pe primul loc la calitatea nutrienților, deși soia este un bun înlocuitor la acest capitol. De remarcat este și faptul că aceste produse alternative, nu sunt tehnic vorbind, lapte, deoarece nu sunt derivate de la mamifere.

Laptele adevărat

Laptele oferă substanțe nutritive importante, inclusiv calciu, proteine, vitamina B12, vitamina A, vitamina D, riboflavină (B2), zinc, fosfor și iod. Cantitatea și calitatea proteinelor din laptele de vacă sunt ridicate, atât zerul cât și cazeina conținând toți cei nouă aminoacizi esențiali. Laptele joacă un rol important în sănătatea oaselor și este o sursă deosebit de bogată de calciu alimentar.

Deși laptele de lapte are o valoare nutrițională ridicată, toți nutrienții din lapte pot fi obținuți și din alte alimente.

Laptele din soia

Dacă încercați să găsiți o alternativă fără lactoză, atunci soia poate fi o alegere bună, deși unele persoane pot avea intoleranță la soia. Laptele din soia este produs din boabe de soia măcinate sau praf de proteine ​​din soia, apă și uleiuri vegetale. De asemenea, produsul este de obicei îmbogățit cu vitamine și minerale, inclusiv calciu.

Mai mult, laptele din soia conține compuși numiți fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt compuși naturali din plante care imită propriul estrogen natural al organismului, dar într-o măsură mai mică.

În trecut, unele studii pe animale au sugerat o legătură între potențialele efecte adverse ale fitoestrogenilor și riscul de cancer mamar și hipertiroidism. Cu toate acestea, studiile efectuate pe oameni nu susțin aceste rezultate.

În schimb, există unele dovezi care sugerează că acestea pot avea un efect protector împotriva unor tipuri de cancer. Un studiu din 2019 a dezvăluit că produsele din soia sunt mai benefice decât dăunătoare.

Laptele de migdale

Băuturile din nuci, cum ar fi migdalele, sunt produse în majoritatea timpului din nuci măcinate și apă. Deși migdalele sunt o sursă bună de proteine ​​din plante, băutura de migdale este semnificativ mai scăzută în proteine ​​și calciu decât laptele adevărat. Consumatorii de lapte din migdale ar trebui să fie precauți și să se asigure că substanțele nutritive esențiale provin din altă parte a dietei.

Laptele din ovăz

Laptele de ovăz se obține prin amestecul de ovăz și apă și prin strecurarea lichidului. Este o sursă de fibre, vitamina E, vitamina B9 și riboflavină. De asemenea, laptele din ovăz are un conținut scăzut de grăsimi și este dulce în mod natural, conținând de două ori mai mulți carbohidrați decât laptele de vacă, deci este posibil să nu fie potrivit pentru persoanele cu diabet zaharat.

Laptele din nucă de cocos

Laptele de cocos are un conținut scăzut de proteine ​​și carbohidrați, însă este bogat în grăsimi saturate. Unele companii adaugă zaharuri. Similar băuturilor cu nuci, nu conține în mod natural calciu și nu este un substitut adecvat pentru laptele adevărat din punct de vedere nutrițional, potrivit Science Alert.

Laptele din orez

Laptele din orez este produs din orez măcinat și apă. În mod natural, acest produs are un conținut ridicat de carbohidrați, zaharuri și are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că glucoza este eliberată rapid în sânge, astfel că nu este potrivit pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat.

Totuși, orezul este cel mai puțin probabil dintre toate alternativele de lapte să declanșeze alergii. Cu toate acestea, nu este un substitut de lapte potrivit, în special în cazul copiilor, din cauza calității sale nutritive scăzute.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Strămoşii noştri aveau o relaţie ciudată cu laptele: ce au descoperit cercetătorii despre europenii străvechi?

Un supliment alimentar dintr-o sursă neașteptată. „Laptele de gândac”  este mult mai hrănitor decât cel de vacă

Alimentele care conțin micoproteine ajută la creșterea mușchilor mai bine ca proteinele din lapte

Ce diferenţe există, de fapt, între laptele de capră şi cel de vacă şi care este cel mai sănătos