O supernova a explodat în apropierea Pământului în urmă cu 2,5 miliarde de ani
Stabilirea acestei date a fost posibilă cu ajutorul unor izotopi de fier și mangan.
Dintre toate pericolele care amenință viața pe planeta noastră, cel mai periculos ar putea fi o stea din apropiere care explodează ca o supernovă. Când o stea suficient de masivă ajunge la sfârșitul vieții sale, ea explodează ca o supernovă (SN). Explozia hiper-energică poate lumina cerul luni de zile, transformând noaptea în zi pentru orice planetă suficient de aproape.
Dacă o planetă este prea aproape, aceasta va fi sterilizată sau chiar distrusă. Pe măsură ce steaua trece prin ultimele sale momente, produce anumite elemente chimice care sunt răspândite în spațiu.De ani de zile, cercetătorii au descoperit dovezi că o supernovă a explodat undeva în vecinătatea Pământului acum câteva milioane de ani. Dovezile acestea sunt reprezentate de concentrația de 60Fe, un izotop al fierului produs de supernove și care poate găsit în diferite zone de pe Pământ, notează Science Alert.
Izotopii de mangan oferă o noi dovezi ale producerii supernovei
Un nou studiu prezintă dovezi suplimentare ale unei explozii de supernovă lângă Pământ acum 2,5 milioane de ani. De data aceasta, oamenii de știință au analizat concentrația unui izotop al manganului, Mn-53, un alt radioizotop produs de supernove.
Studiul se concentrează pe analizarea crustelor de feromangan, depozite de sedimente marine care cresc în timp, pe măsură ce oxizii de fier și mangan se precipită din apa de mare. Ei păstrează o evidență a substanțelor chimice din apa sursă pe măsură ce se formează în timp. Pe lângă faptul că sunt o sursă potențială de minerale valoroase, sunt și dovezi valoroase pentru oamenii de știință care au examinat eșantioane ale acestor cruste și au gă urme ale celor doi izotopi.
Fe-60 găsit pe Pământ este o dovadă potențială a unei explozii de supernova în vecinătatea Pământului. Acest izotop este cunoscut sub numele de radionuclid dispărut și asta deoarece timpul său de înjumătățire este de 2,6 milioane de ani. Astfel, orice urme de Fe-60 de pe Pământ ar fi trebuit să se descompună în nichel cu mult timp în urmă, descoperirea acestora înseamnă că au fost produse mai recent, în termeni astronomici.
Studiile anterioare au stabilit că Fe-60 poate fi produs și de către alte obiecte cosmice și, de accea, descoperirea izotopului de mangan, clarifică originea sursei celor doi izotopi, cel de al doilea putând fi să apară doar în condițiile fizice specifice unei explozii supernova. Analiza izotopilor de mangan, MN-53, a relevat, pornind de la durata s-a de înjumătățire, că explozia unei supernove a avut loc în urmă cu 2,5 miliarde de ani.
Unii cercetători cred că explozia supernova din urmă cu 2,5 miliarde de ani a moment a declanșat cel puțin o extincție parțială, numită extincția megafaunei marine din Pliocen.
Studiul a fost publicat în Physical Review Letters.
Citește și:
În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii
Astronomii au identificat cea mai luminoasă supernova la 3,6 miliarde de ani-lumină
Teoria surprinzătoare a unor cercetători: o supernovă a dus la o extincţie în masă