Marte ajunge la cea mai apropiată distanță de Pământ din următorii 15 ani. Cum să o găsești pe cer
Luna aceasta pare să fie dedicată lui Marte, pentru că Planeta Roșie va face spectacol pe cerul nopții.
Te poți bucura de luminoasa Marte tot restul lunii octombrie, însă două zile sunt deosebit de speciale, anume 6 octombrie, atunci când planeta ajunge la cea mai apropiată distanță de Terra, precum și 13 octombrie, atunci când Marte intră în opoziție.
Planeta va fi vizibilă cu ochiul liber pe cerul nopții și va părea ca un punct roșiatic cu nuanțe de portocaliu, precum un punct minuscul de rugină luminoasă.
Cea mai apropiată distanță de Terra din următorii 15 ani
Marți, 6 octombrie, Marte va ajunge la cea mai apropiată distanță de Terra din următorii 15 ani. Anul acesta, Marte va înregistra o apropiere minimă de 62 milioane de kilometri de planeta noastră. Ultima oară când s-a apropiat mai mult a fost în 2018, atunci când a ajuns la 57,6 milioane de kilometri, precum și în 2003, atunci când s-a aflat la 55,7 milioane de kilometri față de Pământ.
Planeta Roșie va fi inconfundabilă pe cerul nopții
Planeta Roșie va arăta că își merită cu adevărat porecla luna aceasta. Va fi poziționată într-o regiune a cerului care nu conține alte stele luminoase, așa că Marte va fi inconfundabilă. Luna va fi singurul obiect de pe cerul nopții care va fi mai luminos decât Planeta Roșie.
„Prin telescoapele noastre se vor vedea câmpiile și deșerturile marțiene, iar în cele mai bune seri poate și vulcanii imenși aflați pe suprafața planetei. Ne așteaptă un final de an marțian!”, notează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Marte ajunge în opoziție pe 13 octombrie
Dacă Terra și Marte ar fi avut orbite circulare perfecte, distanța lor minimă ar fi fost mereu aceeași. Însă, aceste două planete au orbite eliptice, potrivit Science Alert și Space.
Totodată, Marte va ajunge în opoziție pe 13 octombrie, acesta fiind momentul în care Soarele, Pământul și Planeta Roșie formează o linie dreaptă în spațiu. Atunci când o planetă ajunge în opoziție, îi este perfect opusă Soarelui pe cerul nostru. Planeta răsare la apusul Soarelui, își atinge punctul maxim pe cer la miezul nopții și apune la răsăritul Soarelui.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Astronomii spun că valuri imense de nisip se mișcă pe suprafața lui Marte
Noi dovezi ale prezenţei râurilor pe Marte
O întreagă rețea de lacuri sărate a fost descoperită sub suprafața lui Marte