Amintirile noastre autobiografice pot fi supuse la tot felul de distorsiuni. Pe lângă atribuirea greșită a timpului și sugestibilitatea martorilor oculari, mai există și părtinirea, care este deformarea amintirii cuiva pentru a se modela conform credințelor, cunoștințelor și sentimentelor actuale.
Spre exemplu, după o despărțire urâtă, amintirile oamenilor despre primele etape ale relației, care erau anterior o plăcere, devin adesea mai întunecate. Totodată, oamenii ar putea spune „Am știut întotdeauna că candidatul X va câștiga alegerile”, chiar și atunci când și-au exprimat în prealabil îndoieli cu privire la acest rezultat.
Așadar, dacă amintirile noastre sunt adesea atât de inexacte și schimbătoare, de ce le mai avem? Ce rol mai are memoria? Răspunsul principal este că memoria ne permite să învățăm, să ne reglăm comportamentul pe baza experienței individuale și, prin urmare, să găsim în mod eficient hrană, să evităm prădătorii, să găsim și să atragem parteneri și așa mai departe.
Cu alte cuvinte, memoria face pentru individ ceea ce evoluția genomului face pentru specie de-a lungul multor generații, anume că ne permite să răspundem mediului într-un mod care crește șansa de supravețuire și de a transmite gene către generația următoare. Acest lucru este extrem de util.
Un alt răspuns la această întrebare este că anumite greșeli ale memoriei autobiografice sunt mai degrabă caracteristici, decât erori.
Altfel spus, nu este surprinzător faptul că amintirile noastre despre evenimente sunt adesea inexacte, deoarece modul în care amintirile sunt compromise este adesea util, potrivit PopSci.
Ceea ce este surprinzător este că nu reușim să recunoaștem acest lucru în viața de zi cu zi. Noi oamenii avem o tendință înnăscută de a crea o poveste verosimilă din fragmente de memorie. Datorită acestei narațiuni care este în curs de construire, suntem adesea încrezători în acuratețea amintirilor neclare și le permitem să formeze convingerile noastre de bază despre noi înșine.
Hipertensiunea și diabetul schimbă structura creierului, afectând memoria și viteza de gândire
De ce anumite mirosuri declanşează amintiri?
Cum formează creierul amintiri? Un studiu dezvăluie procesul neaşteptat al minţii