De ce scrisul de mână ne face copiii mai deștepți, chiar dacă este o provocare pentru creier
Noi cercetări privind creierul arată că scrisul de mână ajută copiii să învețe mai mult și să-și amintească mai bine.
În același timp, școlile devin tot mai digitalizate, iar un sondaj european arată că tinerii din Norvegia petrec cel mai mult timp în mediul online din 19 țări din Uniunea Europeană.
Audrey van der Meer, profesor la Universitatea tehnică-științifică din Norvegia (NTNU), crede că ar trebui introduse reglementări naționale care să asigure că cei mici primesc o pregătire minimă privind scrisul de mână.
„Multe simțuri sunt activate prin scrisul de mână”
Rezultate de la mai multe studii au arătat că atât copiii cât și adulții învață mai mult și își amintesc mai bine atunci când scriu de mână. Acum, încă un studiu confirmă acest lucru.
„Atunci când își scrii de mână lista de cumpărături sau notițele la un curs, pur și simplu ții minte mai bine conținutul după aceea”, a explicat Van der Meer.
„Pixul și hârtia oferă creierului mai multe modalități de a produce amintiri. Scrisul de mână generează mai multă activitate în regiunile senzoriale-motorii din creier. Multe simțuri sunt activate prin scrisul de mână, observarea literelor pe care le scrii și sunetele pe care îl faci atunci când scrii de mână. Aceste experiențe senzoriale produc contactul dintre diferite părți ale creierului, astfel că acesta învață mai bine. Învățăm mai bine și ne amintim mai bine”, a mai adăugat Van der Meer.
„Trebuie să avem vieți autentice”
De asemenea, scrisul de mână este o provocare pentru creier, la fel ca alte experiențe și activități, potrivit MedicalXpress.
„Creierul a evoluat de-a lungul a mii de ani. A evoluat și a ajuns capabil să acționeze compartamentul potrivit. Pentru ca acesta să se dezvolte cât se poate de bine, noi trebuie să îl folosim la ce este mai bun. Trebuie să avem vieți autentice. Trebuie să ne folosim toate simțurile, să ieșim afară în orice fel de condiții meteorologice, trebuie să cunoaștem alte persoane. Dacă nu ne provocăm creierul, nu își va atinge potențialul. Iar acest lucru va avea un impact asupra performanțelor la școală”, a mai subliniat Van der Meer.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Iei notiţe folosind laptopul? Ştiinţa spune că scrisul de mână este mult mai bun