Femeile vaccinate împotriva HPV au un risc semnificativ mai scăzut de a dezvolta cancer de col uterin, iar efectul pozitiv este mai accentuat pentru femeile vaccinate în tinerețe, potrivit unui studiu amplu desfășurat de cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia.
Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.
„Aceasta este prima oară când putem arată că vaccinarea împotriva HPV protejează nu numai împotriva schimbărilor celulare care sunt precursoare cancerului de col uterin, dar și împotriva cancerului de col uterin actual invaziv”, a explicat Jiayao Lei, unul dintre autorii studiului și cercetător la Institutul Karolinska.
„Este ceva ce am suspectat de mult timp, însă acum putem arăta, prin intermediul unui studiu național amplu, legătura dintre vaccinarea împotriva HPV și dezvoltarea de cancer de col uterin la nivel individual”, a adăugat Lei.
HPV (virusul Papiloma uman) este un grup de virusuri care cauzează de obicei negi genital și diferite tipuri de cancer, inclusive cancerul de col uterin, o boală care ucide peste 250.000 de femei anual la nivel global. Peste 100 de țări au implementat programe de vaccinare naționale împotriva HPV, iar Suedia include din august 2020 și băieți în programul țării.
Pentru acest studiu, oamenii de știință au urmărit timp de 11 ani aproape 1,7 milioane de femei cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Dintre aceste femei, peste 500.000 au fost vaccinate împotriva HPV, majoritatea înaintea împlinirii vârstei de 17 ani. 19 femei vaccinate au fost diagnosticate cu cancer de col uterin.
Analiza cercetătorilor arată că vaccinarea împotriva HPV a fost asociată cu un risc semnificativ de redus de apariție a cancerului de col uterin, iar fetele vaccinate înainte de vârsta de 17 ani și-au redus riscul cu 88%. Femeile vaccinate între vârstele 17 și 30 de ani și-au înjumătățit riscul în comparație cu femeile nevaccinate, potrivit MedicalXpress.
„Fetele vaccinate la vârste fragede par să fie mai protejate, poate pentru că este mai puțin probabil să fi fost expuse la infecția cu HPV. Vaccinul împotriva HPV nu are niciun efect terapeutic împotriva unei infecții deja existente”, a mai spus și Pär Sparén, unul dintre autorii studiului.
Virusul HPV a apărut în urma escapadelor sexuale ale strămoşilor noştri
Un studiu nou a identificat o modalitate de ”blocare” a virusului HPV
Dezvăluire esenţială despre cel mai aşteptat vaccin anti-Covid