Astronomii au dezvăluit una dintre cele mai extreme planete descoperite vreodată
Astronomii au desfășurat observații detaliate ale unei exoplanete incredibil de extreme, descoperind temperaturi de suprafață brutale care ajung la 3.200 de grade Celsius.
Acele temperaturi, măsurate de satelitul CHaracterising ExOPlanet (CHEOPS) al Agenției Spațiale Europene (ESA), sunt suficiente pentru a topi roci și alte metale, precum și să le transforme în stare gazoasă.
Deși exoplaneta, numită WASP-189b, nu este la fel de fierbinte ca suprafața Soarelui nostru (aproape 6.000 de grade Celsius), este totuși la fel de caldă ca unele stele pitice.
Una dintre cele mai extreme planete descoperite vreodată
Noile cercetători arată că WASP-189b este una dintre cele mai extreme planete descoperite vreodată. Orbita sa în jurul stelei sale durează doar 2,7 zile, în timp ce pe o față a sa este în permanență „zi”, iar pe altă față „noapte” permanentă. Totodată, planeta este uriașă, fiind de aproape 1,6 ori de mărimea lui Jupiter.
„WASP-189b este deosebit de interesantă pentru că este un gigant gazos care orbitează foarte aproape de steaua sa gazdă. Are nevoie de mai puțin de trei zile ca să înconjoare steaua, fiind de 20 de ori mai aproape de steaua sa decât este Pământul față de Soare”, a explicat Monika Lendl, de la Universitatea din Geneva, Elveția.
„Doar câteva planete cunoscute există în jurul unor stele atât de fierbinți”
HD 133112 este steaua gazdă în cauză, fiind cu 2.000 de grade Celsius mai fierbinte decât Soarele nostru. Este una dintre cele fierbinți stele cunoscute care are un sistem planetar în jurul său. CHEOPS a făcut o descoperire interesantă și despre acest corp ceresc, anume că se învârte atât de repede încât este împins în exterior la ecuator, potrivit Science Alert.
„Doar câteva planete cunoscute există în jurul unor stele atât de fierbinți, iar sistemul este pe de parte cel mai luminos. WASP-189b este una dintre cele mai strălucioare planete „Jupiter fierbinte” pe care o putem observa în fața sau în spatele stelei sale, astfel că întregul sistem este foarte interesant”, a adăugat Lendl.