Cum ar putea răcelile de sezon să ne protejeze de infecția cu noul coronavirus
Răcelile de sezon nu sunt deloc distractive, însă noi cercetări sugerează că oamenii care au avut astfel de răceli în trecut pot fi mai protejați în fața noului coronavirus SARS-CoV-2.
Studiul mai sugerează că imunitatea la noul virus ar putea dura mai mult timp, posibil chiar o viață întreagă.
Studiul a fost publicat în mBio și este primul care arată că virusul SARS-CoV-2 induce celule B de memorie, celule imunitare cu durată lungă de viață care detectează patogeni, creează anticorpi pentru a-i distruge și îi țin minte pe viitor. Astfel că, data viitoare când acel patogen încearcă să intre în corp, acele celule B de memorie se vor activa chiar mai rapid pentru a înlătura infecția.
Celulele B de memorie pot supraviețui zeci de ani
Având în vedere că celulele B de memorie pot supraviețui zeci de ani, acestea i-ar putea proteja pe supraviețuitorii de COVID-19 pentru mult timp, însă pentru a confirma acest lucru sunt necesare cercetări mai amănunțite.
Noul studiu a fost făcut cu ajutorul mostrelor de sânge de la 26 de oameni care se recuperau în urma infecțiilor ușoare și moderate cu COVID-19, precum și 21 de mostre de la donatori sănătoși care au fost colectate în urmă cu 6 – 10 ani, cu mult timp înainte să fie expuși la COVID-19. Cu ajutorul acelor mostre, autorii studiului au măsurat nivelurile de celule B de memorie și de anticorpi care vizează părți specifice din proteina S (S vine de la „Spike”, aspectul caracteristic, cu „țepi”, al virusului). Această proteină există în toate coronavirusurile și este esențială pentru infectarea celulelor.
Celulele B de memorie atacă fără discriminare
Proteina S arată și se comportă diferit în fiecare coronavirus, dar una dintre componentele sale, subunitatea S2, rămâne aproape la fel mereu. Celulele B de memorie nu pot diferenția între subunitățile S2 din coronavirusuri diferite, astfel că le atacă fără discriminare. Studiul a descoperit că acest lucru este adevărat în cazul betacoronavirusurilor, o subclasă care include două virusuri de răceală precum și SARS, MERS și SARS-CoV-2.
Care este următorul pas
Totuși, studiul nu arată nivelul de protecție oferit de celulele B de memorie și modul în care sănătatea pacientului este influențată, potrivit MedicalXpress.
„Acesta este următorul pas. Va trebui să evedem dacă aceste celule B de memorie au legătură cu simptomele mai ușoare și durata mai scurtă o bolii, sau dacă cresc eficiența vaccinurilor împotriva COVID-19”, a spus David Topham, cel care conduce laboratorul care a desfășurat studiul.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cercetătorii au privit la microscop cum „înflorește” noul coronavirus în celulele creierului
Noi imagini tulburătoare arată cum inundă COVID-19 celulele plămânilor