Câtă materie există în Univers?
Cercetătorii susțin că acest model surprinde raportul dintre materia obișnuită, energia întunecată și materia întunecată.
O echipă de fizicieni de la Universitatea California spune că a ajuns la cea mai precisă măsurătoare vreodată a cantității de materie care se află în Univers. Oamenii de știință au măsurat masa atât a materiei obișnuite, pe care o putem vedea și atinge, cât și a materiei întunecate invisible aflată în 1.800 de grupuri de galaxii. După ce au făcut acest lucru, ei susțin că au produs cel mai bun model de echilibru între toată materia și energia din Univers, notează Futurism.
Astronomii au ajuns la concluzia că Universul este 31,5% materie obișnuită, cu o marjă de eroare de plus/minus 1,3% și că restul este alcătuit din energie întunecată. Aceste cifre confirmă calculele realizate de către cercetători pornind de la Modelul Standard. Echipa susține faptul că noua sa metodologie, care presupunea măsurători mai directe, se dovedește a fi o îmbunătățire importantă în cadrul domeniului lor de studiu.
„Un avantaj imens al utilizării tehnicii noastre de măsurare a fost că echipa noastră a fost capabilă să determine o masă pentru fiecare grup individual, mai degrabă decât să se bazeze pe metode statistice indirecte”, explică coautorul studiului, Anatoly Klypin, astronom la Universitatea New Mexico.
O mulțime de necunoscute
Pentru a pune numărul în context, oamenii de știință spun că, dacă fiecare atom din univers ar fi separat și distanțat uniform, s-ar găsi doar șase în fiecare metru cub de volum.
„Cu toate acestea, știm că 80% din materie este de fapt materie întunecată”, adaugă coautor al studiului, fizicianul Mohamed Abdullah din cadrul Universității California, „În realitate, cea mai mare parte a acestei materii nu este formată din atomi de hidrogen, ci mai degrabă dintr-un tip de materie pe care cosmologii nu o înțeleg încă.”
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal.
Citește și:
De ce mai există materie în Univers?
Cercetătorii au reuşit să măsoare cantitatea de materie întunecată pe care o pierde Universul