Astronomii au descoperit că inelul din jurul găurii negre M87 este schimbător
Gaura neagră M87, primul obiect spațial de acest tip care a fost fotografiat de astronomii de la Earth Horizon Telescope, pare să aibă o strălucire neobișnuită.
Prima imagine cu o gaură neagră a fost publicată în 2019 și arăta obiectul din centrul galaxiei M87, gaura neagră arătând aproape la fel cum preconiza Albert Einstein cu un secol mai devreme.
O nouă analiză a datelor din acel studiu dezvăluie mai multe detalii despre obiect, cercetătorii descoperind că inelul găurii negre strălucește.
O rețea globală de radiotelescoape
„Rezultatele anunțate în aprilie 2019 arată o imagine a umbrei găurii negre, ceea ce conține un inel strălucitor format în urma plasmei fierbinți care se rotește în jurul M87, precum și o parte centrală întunecată, acolo unde ne așteptăm să existe orizontul evenimentelor al găurii negre”, a explicat Maciek Wielgus, astronom la Universitatea Harvard.
Earth Horizon Telescope (EHT), o rețea globală de radiotelescoape, oferă astronomilor un instrument capabil să surprindă imagini cu o rezoluție la fel de detaliată precum un instrument la fel de mare ca Pământul. Această rețea a înregistrat inițial date limitate de la gaura neagră M87 în 2009, iar alte imagini au fost colectate în 2013.
Prima imagine cu o gaură neagră a fost dezvoltată cu date colectate în doar o săptămână
Imaginea din 2019 a fost dezvoltată cu date colectate în decurs de o săptămână în 2017. Această perioadă limitată nu le-a permis astronomilor să vadă cum evoluează inelul în timp.
O echipă internațională de cercetători au studiat arhiva de date și au combinat-o cu informațiile rezultate de pe urma observațiilor din 2017.
Cu toate acestea, datele mai vechi nu sunt la fel de ample ca imaginile văzute în 2017. Astfel, oamenii de știință au fost nevoiți să folosească modele geometrice și statistice pentru a completa lipsurile din arhivă.
„O provocare care ne va ține ocupați mulți ani de acum înainte”
Analiza a dezvăluit că gaura neagră din M87 se comportă exact la fel cum s-ar fi așteptat fizicienii în cazul unei găuri negre de 6,5 miliarde mase solare.
Deși mărimea inelului rămâne constantă, detalii fine din inel, precum și orientarea sa, se schimbă în decurs de câțiva ani. Studierea acestor modificări pot ajuta astronomii să afle mai multe despre forma schimbătoare a inelului de acreție din jurul găurii negre, informează Science Alert.
„Monitorizarea structurii schimbătoare a M87 cu EHT este o provocare care ne va ține ocupați mulți ani de acum înainte. Acum analizăm datele din 2018 și ne pregătim pentru observațiile din 2021”, a declarat Anton Zensus, director la Max Planck Institute for Radio Astronomy.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Cât de mult te poți apropia de o gaură neagră înainte să îi cazi în capcană
Cum arată Gaura Neagră care înghite o stea ca Soarele nostru în fiecare zi