Un studiu de la Harvard susține că viața ar putea să existe în subteran pe Lună și pe Marte
O echipă de oameni de știință susține că a găsit o modalitate de a afla dacă există viață în subteran pe alte planete, inclusiv pe Lună și Marte.
Echipa, de la Centrul pentru Astrofizică de la Harvard și Institutul de Tehnologie din Florida (FIT), crede că simpla analizare a apei de pe suprafață nu este suficientă pentru a determina dacă există viață în altă lume. În schimb, ar trebui să ne uităm în subteran.
„Am analizat dacă ar putea exista condiții pentru viață adânc sub suprafețe stâncoase ca Luna sau Marte la un anumit moment în istoria lor și modul în care oamenii de știință ar putea să caute urme ale vieții de sub suprafață pe aceste obiecte”, a explicat Manasvi Lingam, autorul principal al studiului și asistent universitar la FIT.
Aceste căutări vor fi dificile, dar nu și imposibile
„Știm că aceste căutări vor fi dificile din punct de vedere tehnic, dar nu și imposibile. Apa de la suprafață necesită o atmosferă care să mențină o presiune finită, fără de care apa lichidă nu ar putea exista. Totuși, atunci când ne ducem în regiuni mai adânci, straturile superioare exercită presiune, astfel că, în principiu, permit existența apei lichide”, a adăugat Lingam.
Pentru a dovedi teoria sa, Lingam a subliniat că Planeta Roșie nu are surse vaste de apă pe suprafața sa, însă oamenii de știință încă nu au exclus existența lacurilor subterane.
Cu toate acestea, ciar dacă am reuși să găsim viață în aceste zone subterane, nu ar fi vorba despre o metropolă prosperă de materie organică.
„Trebuie să forăm zeci de kilometri sub suprafața lui Marte”
Lingam a mai propus că o modalitate de a verifica dacă viața există cu adevărat undeva sub un strat gros de rocă ar fi să forăm în apropiere de linia ecuatorului pe Marte sau pe Lună. Astfel, am putea să căutăm temperaturi mai ridicate care înconjoară puncte fierbinți, adică regiuni vulcanice remarcate printr-un flux termic ridicat.
„Trebuie să forăm zeci de kilometri sub suprafața lui Marte, iar fără activitatea geologică care ar putea expune aceste straturi adânci, nu vom putea să le explorăm”, a susținut Lingam.
„Astfel de săpături ar fi posibile în contextul programului Artemis”
De fapt, oamenii de știință sunt încrezători că este posibil să forăm în Lună în următorii zece ani, scrie Futurism.
„Astfel de săpături ar putea fi posibile în contextul programului Artemis care ar putea să stabilească o bază sustenabilă pe Lună până în 2024. Ar putea fi vorba de roboți și mașinării imense care vor săpa adânc sub suprafața Lunii în căutarea vieții, la fel cum căutăm petrol pe Pământ”, au mai spus cercetătorii.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Fizicienii sunt de părere că o formă ciudată de viață ar putea prospera în interiorul stelelor
Teorie controversată a unor astrofizicieni: Mercur ar putea să susţină viaţă
NASA a descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul ce ar putea să susţină viaţa
Viaţa ar putea fi un fenomen comun în Univers, dar nu şi în ”vecinătatea” noastră cosmică