O echipă de oameni de știință anunță că a descoperit ceea ce ar putea fi prima exoplanetă cunoscută într-o galaxie complet diferită.
Ar putea exista miliarde de exoplanete în propria noastră galaxie, însă descoperirea noilor lumi chiar și în cea mai apropiată galaxie este mult mai dificilă. Acum, având dovezi că un obiect de mărimea unei planete orbitează un sistem binar în galaxia Volburei (Whirlpool galaxy), New Scientist relatează că o echipă de cercetători de la Harvard și Smithsonian ar fi depășit acea barieră.
De-a lungul anilor, doar câțiva oameni de știință au găsit exoplanete în alte galaxii, dar niciuna nu a fost confirmată. Același lucru e adevărat pentru această potențială exoplanetă, potrivit versiunii preliminare a studiului care a fost publicată online săptămâna trecută. Totuși, oamenii de știință sunt precauți, dar optimiști.
„Este palpitant, dar nu neașteptat. Nu există niciun motiv pentru care ne-am putea gândi că nu ar exista planete în alte galaxii”, a spus Angelle Tanner, astronom la Mississippi State University care nu a participat la studiu.
Din păcate, orice confirmare ar putea dura zeci de ani. Echipa a descoperit dovezi că un obiect de mărimea lui Saturn, posibil un gigant gazos, a trecut prin fața unei stele din sistemul său binar. Însă, din cauza faptului că orbitează la aproape aceeași distanță la care Saturn orbitează Soarele nostru, ar putea dura decenii până când o va face din nou. Doar așa oamenii de știință ar putea confirma descoperirea, scrie Futurism.
„Ar putea fi vorba de ceva care a trecut prin fața sistemului, ceva care nu se mai întoarce niciodată”, a mai adăugat Tanner.
Top 10 exoplanete unice din Calea Lactee