Chiar dacă numele sugerează altceva, boala Parkinson nu este una, ci două maladii, începând fie în creier sau în intestine. Asta explică de ce pacienții cu Parkinson descriu diferite simptome.
Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu publicat recent în jurnalul de neurologie Brain.
„Cu ajutorul tehnicilor avansate de scanare, am arătat că boala Parkinson poate fi împărțită în două variante, care încep în diferite regiuni ale corpului. Pentru unii pacienți, boala începe în intestine și se respândește de acolo spre creier prin legături neurale. Pentru alții, boala începe în creier și se răspândește spre intestine și alte organe, precum inima”, a explicat prof. Per Borghammer, unul dintre autorii studiului, de la Universitatea Aarhus, Danemarca.
Borghammer a mai subliniat că descoperirea ar putea fi foarte semnificativă pentru tratarea maladiei Parkinson în viitor, iar tratamentele ar trebui să depindă de tiparul fiecărui pacient.
Studiul a arătat că unii pacienți aveau leziuni în sistemul de dopamină al creierului înainte ca alte leziuni să apară în intestine și inimă. În cazul altor pacienți, scanările au dezvăluit leziuni în sistemul nervos al intestinelor și inimii înainte ca leziunile din sistemul de dopamină al creierului să fie vizibile.
„Studiile anterioare au indicat că ar putea exista mai multe tipuri de Parkinson, însă acest lucru nu a fost demonstrat în mod clar până acum. Acest studiu a fost conceput special pentru a clarifica acest aspect. Acum avem informații care oferă speranțe pentru tratamente mai bune și mai specifice pentru oamenii care sunt afectați de Parkinson”, a mai spus Borghammer.
Potrivit Asociației Daneze pentru Boala Parkinson, 8.000 de oameni din Danemarca suferă de Parkinson și până la opt milioane de persoane din lume sunt afectate de această boală, scrie MedicalXpress.
Oamenii de știință se așteaptă ca aceste cifre să crească până la 15 milioane în 2050 din cauza populației îmbătrânite, pentru riscul dezvoltării maladiei Parkinson crește dramatic pe măsură ce populația îmbătrânește.
Un tratament simplu a generat noi neuroni și a eliminat maladia Parkinson la șoareci
O moleculă descoperită recent ar putea încetini sau stopa progresia maladiei Parkinson