Apa foarte răcită este, de fapt, două lichide într-unul singur. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii de la Laboratorul Național Pacific Northwest (PNNL) al Departamentului de Energie din SUA, după ce au desfășurat primele măsurători din lume a apei lichide la temperaturi mult mai reci decât punctul de îngheț.
Descoperirea, publicată în jurnalul Science, oferă date care explică o parte din experimentul bizar prezentat de apa care ajunge la temperaturi extrem de reci, în spațiu și în cele mai depărtate locuri din propria atmosferă a Pământului.
Până acum, apa lichidă aflată la cele mai extreme temperaturi posibile a fost subiectul a numeroase teorii și dezbateri. Unii oamenii de știință s-au întrebat dacă este posibil ca apa să existe cu adevărat la temperaturi mai scăzute de – 83 de grade Celsius sau dacă acest comportament bizar reprezintă doar modul în care apa își reface calea spre solidificare.
Totuși, astfel de teorii și dezbateri contează pentru că înțelegerea apei, care acoperă 71% din suprafața planetei noastre, este crucială pentru înțelegerea modului în care aceasta influențează mediul, corpurile noastre și însăși viața.
„Am arătat că apa lichidă la temperaturi extrem de reci nu este doar relativ stabilă, dar există în două motive structurale. Cercetările explică o controversă îndelung dezbătută. Ne-am întrebat mereu dacă apa super răcită se cristalizează înainte să se poate echilibra. Răspunsul este nu”, a explicat Greg Kimmel, fizician la PNNL.
Numeroase modele au fost propuse pentru a explica proprietățile neobișnuite ale apei. Noile date obținute folosind un fel de „instantaneu” al apei super răcite arată că aceasta poate ajunge la o structură cu o densitate înaltă și asemănătoare lichidelor. Această formă de înaltă densitate există împreună cu o structură de densitate scăzută care coincide mai mult cu aderența anticipată pentru apă. Proporția lichidului de înaltă densitate scade rapid pe măsură ce temperatură trece de la – 28 grade Celsius la – 83 grade Celsius, astfel susținând previziunile pentru o „combinație” de modele pentru apa super răcită.
Oamenii de știință au folosit spectroscopie optică pentru a „spiona” moleculele de apă blocate într-un fel de „stop cadru” atunci când o bucată mica de gheață a fost electrocutată cu laser, astfel creând o apă lichidă super răcită timp de câteva nanosecunde, scrie Science Alert.
„O observație cheie este că toate schimbările structurale au fost reversible și reproductibile”, au mai explicat cercetătorii.
Marte a avut cel puţin două depozite antice de apă
Tehnologia care transformă apa de mare în apă potabilă în 30 de minute
Condițiile extreme de pe Uranus și Neptun fac ca apa să existe într-o stare ”ciudată”