Cafeaua, asociată cu creșterea șanselor de supraviețuire în cazul unui anumit tip de cancer
This browser does not support the video element.
Cercetătorii explică faptul că au descoperit o asociere între consumul de cafea și speranța de viață în cazul cancerului colorectal metastatic.
Un studiu recent, realizat pe un grup mare de pacienți cu cancer colorectal metastatic, a arătat că consumul a câteva căni de cafea pe zi a fost asociat cu o rată supraviețuire mai mare și cu un risc mai mic de agravare a cancerului, notează Medicalxpress.
Constatările, bazate pe datele dintr-un studiu observațional amplu realizat în cadrul unui alt studiu clinic, sunt în conformitate cu studiile anterioare care arată o legătură între consumul regulat de cafea și rezultatele pacienților cu cancer colorectal nonmetastatic. Cercetătorii au descoperit că la 1.171 de pacienți tratați pentru cancer colorectal metastatic, și care au raportat că au băut două până la trei căni de cafea pe zi probabil că vor trăi mai mult în general și a durat mai mult înainte ca boala lor să se înrăutățească, față de cei care nu au consumat cafea. Participanții care au băut cantități mai mari de cafea, mai mult de patru căni pe zi, au avut un beneficiu suplimentar.
Asocierea dintre cafea și cancerul colorectal
Constatările au permis anchetatorilor să stabilească o asociație, dar nu și o relație cauză-efect, între consumul de cafea și reducerea riscului de progresie a cancerului și deces în rândul participanților la studiu. Ca urmare, studiul nu oferă suficiente motive pentru a recomanda, în acest moment, ca persoanele cu cancer colorectal avansat sau metastazat să înceapă să bea cafea zilnic sau să crească cantitatea pe care o consumă, spun cercetătorii.
Știm că mai mulți compuși din cafea au proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și alte proprietăți care ar putea fi active împotriva cancerului”, explică dr. Chen Yuan, autor al studiului. „Studiile epidemiologice au constatat că aportul mai mare de cafea a fost asociat cu o supraviețuire îmbunătățită la pacienții cu cancer de colon în stadiul 3, dar relația dintre consumul de cafea și supraviețuire la pacienții cu forme metastatice ale bolii nu a fost stabilită”.
Noul studiu a obținut date din studiul Alliance/SWOG 80405, un studiu clinic aflat în faza III care compară adăugarea medicamentelor cetuximab și/sau bevacizumab la chimioterapia standard a pacienților cu cancer colorectal netratat anterior, local avansat sau metastatic. Ca parte a studiului, participanții și-au raportat aportul alimentar, inclusiv consumul de cafea, pe un chestionar la momentul înscrierii. Cercetătorii au corelat aceste date cu informații despre evoluția cancerului după tratament.
„Acest studiu se adaugă literaturii care susține importanța dietei și a altor factori modificabili în tratamentul pacienților cu cancer colorectal”, adaugă cercetătorii. „Sunt necesare studii suplimentare pentru a determina dacă există într-adevăr o legătură cauzală între consumul de cafea și îmbunătățirea rezultatelor în cazul pacienților cu cancer colorectal și exact ce compuși din cafea sunt responsabili de acest efect”.
Studiul Association of Coffee Intake With Survival in Patients With Advanced or Metastatic Colorectal Cancer a fost publicat în JAMA Oncology.
Citește și:
Pierderea unei gene alimentează cancerul cerebral mortal în cazul copiilor
Un dezastru din Al Doilea Război Mondial a dus la descoperirea unui tratament pentru cancer
O nouă formă de terapie atacă metastazele cancerului de sân care se formează în creier