Cercetătorii cred că cei doi dinozauri se ascundeau sub pământ în timpul unei erupții vulcanice.
Cu aproximativ 125 de milioane de ani în urmă, doi dinozauri care probabil adormiseră într-o vizuină subterană și-au trăit ultimele clipe de viață în timpul unei erupții care, în cele din urmă, i-a transformat în fosile. Rămășițele perfect conservate ale acestor două reptile de aproape 1,1 metri păreau atât de liniștite încât cercetătorii le-au numit Changmiania liaoningensis, care înseamnă „adormitul etern din Liaoning” în chineză, notează Live Science.
„Suntem de părere că ambele exemplare de Changmiania liaoningensis au fost brusc prinse într-o vizuină subterană prăbușită în timp ce se odihneau, ceea ce ar explica pozițiile lor”. De asemenea, cercetătorii sunt de părere că această prăbușire reprezintă cauza pentru care fosilele lor se află într-o stare atât de bună.
Fermierii din provincia Liaoning din nord-estul Chinei au descoperit cele două exemplare, care sunt acum găzduite la Muzeul Paleontologic din Liaoning. O echipă internațională de paleontologi din China, Argentina și Belgia s-a apucat apoi să lucreze studiind anatomia unică a acestei specii.
Analiza lor a relevat că C. liaoningensis a fost un ornitopod timpuriu, un tip de dinozaur erbivor care mergea pe două picioare, cum ar fi Iguanodon și hadrosaurii. Judecând după picioarele posterioare puternice și coada lungă și rigidă, cercetătorii speculează că C. liaoningensis a fost un alergător rapid.
C. liaoningensis a fost capabil să sape foarte bine, lucru neobișnuit printre dinozauri, dar nu fără precedent. „Anumite caracteristici ale scheletului sugerează că Changmiania putea săpa vizuini, la fel cum fac iepurii astăzi „, a declarat într-un comunicat cercetătorul senior Pascal Godefroit, paleontolog la Institutul Regal Belgian de Științe Naturale. „Gâtul și antebrațele sale sunt foarte scurte, dar robuste, omoplații sunt caracteristici vertebratelor care sapă gropi, iar vârful botului său are forma unei lopeți”.
„Se poate teoretiza că vizuinele care conțin scheletele de Changmiania s-au prăbușit în timpul episodului de curgere a resturilor vulcanice, ne putem imagina și că exemplarele și-au săpat vizuina în material vulcanic instabil la scurt timp de la o erupție”, notează cercetătorii în studiu. Aceștia mai adaugă că „aceste explicații, desigur, rămân speculații”, deoarece fosilele au fost excavate de fermieri, nu de oameni de știință, astfel încât anumite detalii despre locație nu au fost studiate.
Studiul a fost publicat în PeerJ.
Cei mai mari crocodili care au trăit puteau să mănânce chiar și dinozauri
Și dinozaurii făceau cancer. A fost descoperită prima dovadă
Cercetătorii au aflat noi detalii despre ouăle depuse de dinozauri
Un asteroid și nu activitatea vulcanică a dus la dispariția dinozaurilor