Oamenii de știință de la The Royal Astronomical Society au anunțat că au descoperit fosfină în atmosfera planetei Venus.
Prezența acestui gaz sugerează procese chimice bizare care ar avea loc pe planetă, având în vedere că fosfina este produsă doar dacă forme de viață sunt implicate.
Prezența fosfinei este considerată de mulți cercetători drept o „bio-semnătură”, adică un indicator al vieții. Descoperirea a fost făcută cu ajutorul radiotelescopului interferometric Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA), situat în Chile, precum și cu ajutorul telescopului James Clerk Maxwell din Hawaii. Echipa de cercetători include membri de la Universitatea din Manchester, MIT și Universitatea din Cardiff.
Un studiu care detaliază descoperirea fosfinei pe Venus a fost publicat astăzi în jurnalul Nature Astronomy.
Oamenii de știință au concluzionat că mecanismele abiotice, adică lipsite de viață, care ar putea produce fosfina nu ar putea explica acea cantitate mare descoperită pe Venus.
„Fosfina este produsă de microorganisme pe Pământ. Noi am descoperit acest gaz în norii planetei Venus. A fost total neașteptat și foarte palpitant”, a anunțat în timpul conferinței de presă prof. Jane Greaves, de la Universitatea din Cardiff.
Cu toate acestea, fosfina nu ar trebui să existe în atmosfera planetei Venus. Acest gaz este extrem de dificil de produs, iar procesele chimice din nori ar trebui să distrugă moleculele înainte ca acestea să se acumuleze și să ajungă la cantitățile observate de cercetători.
Totuși, este prea devreme să concluzionăm că există viață pe Venus. Oamenii de știință avertizează că descoperirea încă mai trebuie să fie verificată.
Tehnologia din prezent poate face posibilă o nouă misiune pe Venus
Un studiu recent sugerează că Venus ar putea avea activitate vulcanică
Descoperire majoră pe Venus: zeci de structuri vulcanice active
NASA a descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul ce ar putea să susţină viaţa