Cercetătorii coreeni au creat o vopsea care funcționează la fel ca panourile fotovoltaice

20 09. 2020, 18:30

Această inovație ar putea oferi o sursă de energie continuă la un preț scăzut.

GALERIE FOTO

Dacă un material fotovoltaic este realizat sub formă de vopsea care poate fi aplicată pe orice suprafață, cum ar fi exteriorul unei clădiri sau al unei mașini, este posibilă atingerea unei etape de autosuficiența energetică la un cost redus. O astfel de tehnologie ar asigura instalarea ușoară chiar și pe clădirile înalte, iar panourile fotovoltaice ar putea fi întreținute printr-o nouă aplicare a „vopselei”, notează Tech Xpress.

Celulele solare procesabile, care funcționează prin acoperirea unei suprafeței cu soluția de celule solare, nu sunt încă fezabile pentru consumul larg. În prezent, o astfel de tehnologie fotovoltaică aplicată pe suprafețe mari prezintă performanțe reduse și dificultăți legate de producție.

O nouă tehnologie fotovoltaică

Echipa condusă de către dr. Son de la KIST a dezvăluit că materialele organice disponibile în comerț devin ușor de cristalizat, ceea ce le face inutilizabile pentru această tehnologie. Solventul în care se dizolvă materialul celulei solare se evaporă pentru a forma o peliculă, care apare lent. În ceea ce privește metoda de acoperire prin centrifugare, care este un proces de suprafață mică, utilizat în cercetarea de laborator, substratul este rotit rapid în timpul procesului de formare a peliculei pentru a accelera evaporarea solventului, ceea ce face posibilă formarea unui strat fotovoltaic fără a reduce eficiența acestuia.

Pe baza acestor informații, cercetătorii coreeni au dezvoltat o tehnologie fotovoltaică organică de înaltă performanță, pentru suprafețe mari, controlând rata de evaporare a solventului după etapa de acoperire. Ca rezultat, echipa a obținut o tehnologie nouă, cu o eficiență de conversie a energiei cu 30% mai mare.

„Principiile fundamentale de proiectare a materialelor pentru celule solare capabile să utilizeze soluțiile de înaltă calitate, vor accelera dezvoltarea celulelor solare procesabile în soluție în viitor. Acest studiu a contribuit la creșterea eficienței celulelor solare de nouă generație și la dezvoltarea tehnologiei de bază pentru comercializare”, explică dr. Son.

Studiul a fost publicat în Nano Energy.

Citește și:

Ce s-a întâmplat cu panourile solare de la începutul pandemiei de coronavirus: Oamenii de ştiinţă sunt pur şi simplu uluiţi

Panourile fotovoltaice care pot produce energie şi noaptea

Panourile solare transparente au atins o eficiență de 8%

Revoluţie în industria energiei regenerabile: panourile solare ieftine, create cu ”imprimante” cu jeturi de cerneală