Neptun în opoziţie. Cum poate fi observat evenimentul astronomic special pe cerul din România
Pe data de 11 septembrie 2020, Neptun ajunge în opoziție, adică la 180 de grade de Soare, privind de pe planeta noastră.
Cu alte cuvinte, Pământul trece mai mult sau mai puțin printre Neptun și Soare, după cum se întâmplă în fiecare an. De asemenea, la data de 11 septembrie 2020, Terra ajunge în cel mai apropiat punct față de Neptun.
Neptun în opoziție, un eveniment astronomic special
Totuși, Neptun este a opta planetă de la Soare, fiind aproape de marginea Sistemului Solar. Distanța sa curentă este de aproximativ 4,3 miliarde de kilometri.
Pentru orice planetă superioară, opoziția este un eveniment special. Atunci când o planetă din afara orbitei Pământului este aproape de opoziție sau chiar ajunge la opoziție, Terra ajunge în cel mai apropiat punct față de acea planetă, iar acea planetă, la rândul său, strălucește cel mai puternic pe cerul nostru.
Singura planetă majoră din Sistemul Solar care nu este vizibilă cu ochiul liber
Cu toate acestea, chiar și la opoziție, Neptun, a opta planetă, nu este strălucitoare. De fapt, Neptun este singura planetă majoră din Sistemul Solar care nu este vizibilă deloc cu ochiul liber. Luminozitatea lui Neptun este de aproape cinci ori mai slabă decât cea mai puțin strălucitoare stea pe care o poți vedea cu ochiul liber pe cerul senin al nopții. Vei avea nevoie, cel puțin, de un binoclu și o hartă a cerului pentru a vedea Neptun în fața constelației Vărsătorului.
Din cauza faptului că ne aflăm deja mai mult sau mai puțin între Neptun și Soare, Neptun răsare din est, la momentul apusului Soarelui, ajungând în cel mai înalt punct la miez de noapte și apune la vest, aproape de răsăritul Soarelui. După cum se poate vedea de pe Pământ acum, această lume este în fața constelației Vărsătorului, chiar lângă steaua Phi Aquarii, cu magnitudinea 4, scrie EarthSky.
Cum poate fi observat Neptun în opoziţie
De fapt, Neptun și Phi Aquarii ar putea fi observate împreună cu ajutorul unui telescop cu putere redusă. Neptun are o nuanță verde-albastră, în contrast față de culoarea roșiatică a Phi Aquarii. Totodată, luminozitatea lui Neptun este de aproape 30 de ori mai slabă decât cea a stelei Phi Aquarii.
Chiar și cu ajutorul instrumentelor optice, Neptun ar putea părea o stea slabă. Va trebui să mărești planeta Neptun de aproape 200 de ori și să ai un cer al nopții senin pentru a observa cum trebuie această lume îndepărtată.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Calendar astronomic pentru 2020. Ce fenomene spectaculoase vor avea loc pe cer anul viitor
Condițiile extreme de pe Uranus și Neptun fac ca apa să existe într-o stare ”ciudată”
Cercetătorii au aflat de ce plouă cu diamante pe Neptun
Descoperire uriaşă făcută de NASA. Ce au găsit oamenii de ştiinţă în spatele planetei Neptun