Testarea vaccinului anti COVID-19, dezvoltat de Universitatea Oxford, întreruptă. Un participant s-a îmbolnăvit

09 09. 2020, 10:07
Credit foto: Profimedia

Studiile clinice finale pentru un vaccin coronavirus, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford, au fost suspendate după ce un participant a avut o reacţie adversă în Marea Britanie.

Speranţele au fost mari că vaccinul ar putea fi unul dintre primele care vor apărea pe piaţă, după testarea cu succes a fazelor 1 şi 2.

În faza 3 de testare, sunt implicaţi aproximativ 30.000 de participanţi în SUA, precum şi în Marea Britanie, Brazilia şi Africa de Sud.

Dar după ce unul dintre participanţii la testele din Marea Britanie s-a îmbolnăvit, testările din toate ţările au fost oprite.

Pacientul voluntar din Marea Britanie a făcut mielită transversă, o afecțiune a coloanei vertebrale, asociată unei infecții virale, potrivit New York Times. Nu se știe la momentul actual dacă pacientul care a participat la fazele de testare 2-3 a vaccinului AstraZeneca – Universitatea Oxford ar fi făcut această boală ca urmare a injectării în studiul clinic.

„În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare”

Autoritățile de reglementare în domeniul medical definesc un eveniment advers în testarea unui vaccin, ca fiind unul în care dovezile sugerează o posibilă legătură cu medicamentul care este testat.

Între timp, a fost lansată o investigaţie independentă, care examinează datele de siguranţă înainte ca autorităţile de reglementare să decidă dacă procesul se poate relua

„În studiile mari, vor apărea mereu astfel de îmbolnăviri întâmplătoare, dar trebuie verificate independent înainte de a continua”, a spus un purtător de cuvânt al Universităţii Oxford, citat de BBC News.

Aceasta este a doua oară când procesul de testare a vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat de Oxford este suspendat.

Se aşteaptă ca procesul de testare să fie reluat în câteva zile.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) spune că la nivel mondial aproape 180 de vaccinuri se află în faza de testare, dar niciunul nu a finalizat încă studiile clinice.

Vă recomandăm să citiți și:

Experții propun un mod controversat de administrare a vaccinului împotriva COVID-19

Cine va fi prima țară care va beneficia de un vaccin anti COVID-19

A început testarea pe oameni a unui vaccin european împotriva COVID-19, bazat pe proteine

Vaccinarea femeilor însărcinate împotriva gripei porcine nu crește riscul apariției autismului în cazul copiilor