Home » Știință » O grădină zoologică a clonat cu succes un cal dintr-o specie aflată pe cale de dispariție

O grădină zoologică a clonat cu succes un cal dintr-o specie aflată pe cale de dispariție

O grădină zoologică a clonat cu succes un cal dintr-o specie aflată pe cale de dispariție
Sursa foto: Revive & Restore
Publicat: 11.09.2020

Grădina Zoologică din San Diego a anunțat recent nașterea unui Takhi, o specie de cai sălbatici pe cale de dispariție. S-a obținut astfel prima clonare cu succes a unui Takhi, cunoscut drept și calul lui Przewalski, exemplar pe care grădina zoologică l-a avut în 1980.

GALERIE FOTO

Caii lui Przewalski au corpuri distincte, mai mici decât cele ale cailor domesticiți din zilele noastre. Culoarea părului lor este de obicei cafeniu-deschis, având o nuanță mai deschisă pe stomac. Părul este scurt pe timpul verii, însă devine mai des în timpul iernii.

Această specie de cai sălbatici obișnuia să cutreiere în voie în Mongolia de Vest și China de Nord, înainte ca populația să treacă printr-un declin dramatic. În anii 1960, au dispărut oficial din sălbăticie. Până în 2008, au fost declarați ca fiind în pericol critic de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

Ce a dus la dispariția aproape totală a speciei

Dispariția lor aproape totală a fost asociată cu activitățile umane care au dus la pierderea habitatelor, vânatul și lipsa surselor de apă. Pentru a ajuta la protejarea speciei, mai multe specimene au fost capturate, împerecheate și reintroduse în Mongolia, Kazahstan și China.

În 2013, Institutul Biologic pentru Conservare de la Smithsonian (SCBI) a încercat o altă strategie pentru conservarea speciei, cu ajutorul inseminării artificiale. După șapte ani de eforturi, un Cal al lui Przewalski numit Anne a născut un pui sănătos, de sex feminin.

Specimenul clonat este cheia pentru supraviețuirea speciei

Dolores Reed, biolog la SCBI, a dezvăluit că acești cai trebuie să fie crescuți ca și cum ar trăi în sălbăticie. Institutul nu a dorit ca animalele să fie domesticite și să ajungă „să nu mai fie Caii lui Przewalski”.

Grădina Zoologică din San Diego a anunțat că specimenul clonat este cheia pentru diversitatea genetică care ar putea ajuta specia să supraviețuiască. Animalul clonat va fi mutat mai târziu în Parcul Safari de la Grădina Zoologică din San Diego, acolo unde va trăi alături de o herghelie de Cai ai lui Przewalski și unde se va împerechea în cele din urmă.

Prima „grădină zoologică înghețată” din lume

Paul Baribaul, de la Parcul Safari de la Grădina Zoologică din San Diego, a declarat să salvarea speciei aflate în pericol de dispariție ar putea fi făcută doar dacă partenerii dedicați colaborează și au același scop.

În urmă cu 40 de ani, grădina zoologică a crioconservat ADN-ul unui mascul din această specie. Clona se numește Kurt, după dr. Kurt Benirschke, cel care a creat prima „grădină zoologică înghețată” din lume, unde materialul genetic al mai multor specii de animale este păstrat la temperaturi foarte scăzute. Încă din 1975, Benirschke a început să păstreze ADN-ul mai multor specii pe cale de dispariție, scrie Science Times.

Unul dintre partenerii grădinii zoologice este Revive & Restore, un grup de conservare al animalelor sălbatice care folosește biotehnologie pentru eforturile de conservare. O a doua companie care a participat la acest demers este ViaGen Pets & Equine, care clonează cai, pisici și câini.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Au trecut 18 ani de la anunţul care a uimit şi revoltat o lume întreagă: Oaia Dolly, prima clonă, trăia la un institut scoţian – VIDEO

Cercetătorii au creat patru clone ale celebrei Dolly-VIDEO

Un start up din Rusia vinde clone robotice ale oamenilor reali

Acum poţi să ai o clonă a câinelui tău. O companie de biotehologie din China oferă acest serviciu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase