Cercetătorii avertizează că editarea genomului uman ar putea avea efecte nefaste

08 09. 2020, 17:30

This browser does not support the video element.

Experții în biologie, etică și fertilitate spun că editarea genomului nu este încă sigură pentru oameni.

Cei mai importanți experți mondiali în biologie, etică și fertilitate spun că editarea genomului nu este încă sigură pentru oameni. Aceste modificări ale embrionului nu sunt permanente, dar pot fi transmise generațiilor următoare.

Experții au subliniat și că nu se știu încă multe detalii despre siguranța și precizia procedurii pentru ca aceasta să fie încercată pe oameni. Susținătorii editării genomului uman solicită investigarea procedurii, deoarece are potențialul de a permite copiilor care au mari șanse să moștenească maladii genetice, care le pun în pericol viața, să se nască fără elenotează The Science Times.

Experimentele realiazate la limita eticii și legalității

Editarea genomului embrionilor a devenit nouă frontieră a geneticii în 2018 datorită unui cercetător chinez care a folosit instrumentul de editare genică CRISPR pe o pereche de gemeni. În prezent, metoda CRISPR este interzisă în Statele Unite, dar este permisă în Marea Britanie, cu condiția ca tesurturile produse astfel să nu fie transplantate niciodată și să fie distruse după o săptămână.

Editarea ereditară a genomului uman este procesul de modificare a ADN-ului unui embrion uman, unei mostre despermă sau a unui ovul pentru a influența caracteristicile acestuia. Deși aceste modificări nu sunt permanente, ele pot fi transmise generațiilor, ceea ce ridică întrebări cu privire la problemele etice, morale și chiar de dezvoltare ale societății.

Din punct de vedere teoretic, metoda poate fi utilizată pentru a elimina bolile genetice, dar și pentru a „proiecta” bebeluși. Părinții ar putea alege ce gene vor avea copiii lor, cum ar fi cele legate de inteligență, înălțime, forță sau aspectul fizic. Cu toate acestea, mai mult de o singură genă controlează aceste trăsături, ceea ce pune sub semnul întrebării siguranța și precizia acestor tehnici de manipulare genetică.

Cercetătorii au dorit să afle dacă utilizarea tehnologiei de editare CRISPR ar putea duce la modificarea genelor, care pot fi transmise în siguranță generațiilor următoare sau dacă poate introduce accidental defecte genetice în genomul viitoarelor generații. Raportul explică faptul că aceste detalii încă nu au fost stabilite și interzice folosirea editării genetice asupra oamenilor.

Citește și:

Un experiment de editare genetică CRISPR a embrionilor umani s-a sfârșit cum nu se poate mai prost

Identificarea vulnerabilităţilor genetice ale leucemiei cu ajutorul CRISPR

CRISPR, folosit împotriva patogenului care duce la apriţia colitei

Au fost făcute publice primele detalii despre ”bebeluşii CRISPR”, a căror modificare genetică ”revoluţionară” a eşuat