Viața extraterestră ar putea exista chiar și în stele

09 09. 2020, 17:00
Cercetătorii explică faptul că ADN-ul și ARN-ul ar putea să treacă prin procesul de replicare. Credit foto: Pixabay

Cercetătorii explică faptul că ADN-ul și ARN-ul ar putea să treacă prin procesul de replicare.

Un studiu recent a ajuns la o concluzie neașteptată, elementele de bază ale vieții de pe Terra: ADN-ul și ARN-ul pot apărea și chiar se pot reproduce în interiorul stelelor. ARN-ul este moleculele mesager care furnizează informații de la aminoacizi către gene, în timp ce ADN-ul ajută la decodarea și aplicarea acestor informații, notează The Science Times.

Trebuie precizat că în ciuda acestei similarități la nivelul elementelor de bază ale vieții, dacă o serie de organisme ar putea să existe în interiorul stelelor, acestea ar fi adaptate unor condiții extreme, reușind să supraviețuiască unui mediu cu radiații, temperaturi și niveluri de radiații extrem de mari.

Este posibilă viața în interiorul stelelor?

Soarele din Sistemul Solar în care ne aflăm este cea mai apropiată stea de Pământ și are o temperatură de aproximativ 5 milioane de grade Celsius. Prin urmare, posibilitatea existenței oricăror forme de viață în acest mediu este, în mod evident, trecută cu vederea. În teorie, studiul sugerează că șirurile cosmice de ARN și ADN s-ar putea forma în nucleul unei stele și se pot replica, ceea ce ar permite apariția unor forme unice de viață.

Potrivit lui Eugene Chudnovsky, fizician de la Universitatea din New York, informațiile stocate în ARN și în ADN codifică mecanismul de reproducere al organismelor vii. Formarea masivă a secvențelor aleatorii de ARN trebuie să fi precedat apariția acelor secvențe care s-ar putea autoreplica. Dr. Chudnovsky crede că același proces s-ar putea întâmpla în miezul stelelor, ceea ce ar duce la un proces staționar de auto-replicare.

Teoretic vorbind, viața în interiorul unei stele ar putea deveni din ce în ce mai complexă, odată cu evoluțiile prin care trece aceasta. „În consecință, dacă durata de viață a speciilor nucleare autoreplicante este la fel de scurtă ca durata vieții multor obiecte nucleare compozite instabile, acestea pot evolua rapid către o complexitate enormă”, explică cercetătorii.

Potrivit cercetătorilor, viața formată în interiorul stelelor ar deveni în cele din urmă atât de complexă încât dezvoltă inteligență. Dr. Chudnovsky speculează că aceste forme de viață ar putea fi deja în navele lor spațiale care traversează cosmosul.

Studiul a fost publicat în Letter in High Energy Physics.

Citește și:

Experimentele arată că ADN-ul ar fi putut exista înaintea vieții

Viaţa ar putea fi un fenomen comun în Univers, dar nu şi în ”vecinătatea” noastră cosmică

Componentele fundamentale ale ADN-ului pot apărea în norii de gaz interstelar

Acesta ar putea fi modul în care viaţa s-a dezvoltat pe Pământ prin intermediul ARN-ului