O echipă de astronomi ar fi observat cea mai mare coliziune a unor găuri negre văzută vreodată.
Înainte de uriașa coliziune, cel puțin unul dintre obiectele spațiale colosale a avut o masă de 85 de sori. Coliziunea în sine a creat o gaură neagră de aproape 150 de mase solare și a eliberat echivalentul a opt mase solare sub forma undelor gravitaționale, după cum au explicat cercetătorii într-un studiu apărut în jurnalele Physical Review Letters și The Astrophysical Journal Letters.
„Totul despre această descoperire este halucinant”, a declarat Simon Portegies Zwart, astrofizician la Universitatea Leiden din Țările de Jos, dar care nu a fost implicat în cercetare.
Dimensiunea găurilor negre implicate în coliziune ar depășit stelele normale, însă ar fi mai mici decât găurile negre supermasive găsite în centrul galaxiilor.
Evenimentul a avut loc la o distanță de aproximativ 7 miliarde de ani-lumină și a fost observat în mai 2019, folosind detectorii Observatorului interferometru laser de unde gravitaționale (LIGO) din SUA și instrumentul științific Virgo din Italia.
Masele celor două găuri negre care au intrat în coliziune sunt extrem de neobișnuite pentru că prezintă un „decalaj de masă”, în jur de 65 și 135 de mase solare, acolo unde oamenii de știință nu se așteaptă ca găurile negre să existe. Motivul este că la astfel de dimensiuni, stelele au tendința, în mod teoretic, să se destrame și să se dezintegreze în urma fuziunii explozive a nucleelor de oxigen, procesul fiind cunoscut sub denumirea de „instabilitate a perechilor”.
Oamenii de știință suspectează că cel puțin una dintre găurile negre nu s-ar fi format în urma prăbușirii unei stele, acesta fiind modul tradițional prin care găurile negre mai mici sunt formate, potrivit Live Science.
Un alt scenariu sugerează că găuri negre mai mici s-ar fi unit de-a lungul timpului, transformându-se în una singură, care a fost mai apoi implicată în coliziune. Totuși, o asemenea teorie este dificil de demonstrat pentru că omenirea încă nu a găsit alte găuri negre intermediare.
Unde ajungi dacă călătoreşti printr-o gaură neagră?
Cât de mult te poți apropia de o gaură neagră înainte să îi cazi în capcană