Pot bacteriile să supraviețuiască unei călătorii între Pământ și Marte? Un nou studiu spune că da
O specie de bacterii a supraviețuit vreme de trei ani în condițiile dure din spațiu, ceea ce susține posibilitatea ca astfel de microorganisme să poată „coloniza” alte lumi.
Panspermia este una dintre teoriile care explică originile vieții pe planeta noastră pornind de la meteoriți, asteroizi și alte corpuri celeste care ar putea să transporte prin Univers elementele fundamentale ale vieții sau chiar organisme unicelulare. Un studiu publicat recent, oferă o serie de indicii care sprijină această teorie, notează Science Alert.
O serie de bacterii extrem de rezistente, Deinococcus, care pot fi găsite în atmosfera superioră a planetei noastre, au supraviețuit oficial trei ani în vidul spațiului, reușind să facă față microgravitației, radiațiilor ultraviolete intense și temperaturilor extreme în timp ce au călătorit pe partea exterioară a Stației Spațiale Internaționale.
Cercetătorii explică faptul că aceste descoperiri sprijină teoria panspermiei, dar țin să sublinieze faptul că chiar și față de cea mai apropiată planetă de Pământ, Marte, există o distanță destul de mare, iar condițiile de mediu se dovedesc a fi extreme. Din acest motiv, ei aleg să adopte o poziție sceptică față de această teorie.
O călătorie de trei ani pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale
După trei ani petrecuți pe exteriorul ISS, mostrele uscate de Deinococcus, care aveau o grosime mai mare de 0,5 mm, și-au supraviețuit în timpul zborului în jurul Pământului. Judecând după nivelul de descompunere arătat de probe, în special la suprafață, cercetătorii estimează că o mostră cu o grosime de un singur milimetru ar fi putut supraviețui până la opt ani în spațiul cosmic. În cele mai rele scenarii acest termen ar putea fi redus până la doar trei ani.
Rezultatele sugerează că mostrele de Deinococcus radiorezistent ar putea supraviețui în timpul călătoriei de pe Pământ către Marte și invers, care are doar câteva luni sau ani urmând orbita cea mai scurtă.
Cercetările anterioare ale aceleiași echipe au arătat că supraviețuirea bacteriilor în condiții extreme este posibilă în laborator, dar aceasta este prima dată când bacteriile au fost testat atât în interiorul, cât și în afara ISS.
Studiul DNA Damage and Survival Time Course of Deinococcal Cell Pellets During 3 Years of Exposure to Outer Space a fost publicat în Frontiers in Microbiology.
Citește și:
Bacteriile devin mai periculoase în spațiu
Bacteriile din spaţiu se adaptează la condiţiile dure pentru a supravieţui
Cercetătorii au urmărit evoluția unor bacterii în timp real. Ce au aflat
Bacteriile moarte absorb antibioticul pentru a permite celorlalte să supravieţuiască