Cercetătorii susțin că vizionarea unui clip video ne poate aduce 18 puncte în plus la testele IQ
Vizionarea unui videoclip scurt care oferă câteva sfaturi despre cum să răspundem la testele IQ pot să adauge 18 puncte rezultatului final.
Stabilirea IQ-ului are loc cu ajutorul unor teste standardizate, care sunt aplicate în funcție de vârsta persoanei care vrea să afle acest coeficient. Un studiu recent pare a oferi o modalitate de a ne îmbunătăți rezultatele la aceste testări, notează Futurism.
Cercetătorii explică faptul că vizionarea acestui video nu ne face mai inteligenți și că, în schimb, ar trebui să ne ajute să fim mai pregătiți să răspundem întrebărilor folosite pentru stabilirea coeficientului de inteligență. În mod evident, acest studiu subliniază problemele metodologice cu care se confruntă astfel de teste, dacă simpla vizionarea unui clip are potențialul de a vicia rezultatele. Trebuie să precizăm faptul că o diferență de 18 puncte poate face diferența dintre o inteligență superioară și geniu, dar și între un intelect limitat și o inteligență medie.
O metodologie problematică
Oamenii de știință de la Universitatea Saarland, Germania și de la Universitatea din Luxemburg au administrat un test IQ obișnuit unui grup de 341 de studenți, dintre care jumătate au vizionat videoclipul explicând modul în care întrebările sunt puse . Rezultatul alarmant al studiului, publicat la începutul acestei luni, a fost că grupul care a vizionat videoclipul a obținut un rezultat cu 18 puncte mai mare.
Cercetătorul Stuart Ritchie, de la Colegiul Regal din Londra, care nu a colaborat în cadrul studiului, explică faptul că acest studiu dovedește faptul că acel clip reprezintă echivalentul cunoașterii răspunsurilor unui test pe care l-am primi la școală.
Ritchie sugerează că șansele participanților ar putea fi egalate prin realizarea unui instructaj înaintea testelor, o parte standard a oricărui test IQ, astfel încât toți cei care dau testul să obțină plece de la aceleași informații.
Ar trebui să precizăm faptul că aceste teste de stabilire a coeficientului de inteligență și asta datorită multelor probleme de legate de aplicarea și interpretarea acestuia. În cele din urmă, statisticile arată fapul că IQ-ul obținut adesea este dependent din punct de vedere statistic de factori precum statutul social și economic, dar și de rasă.
Studiul Teaching the underlying rules of figural matrices in a short video increases test scores a fost publicat în Science Direct.
Citește și:
Papagalii pot trece, cu succes, teste de inteligenţă clasice
Verifică-ţi inteligenţa vizuală cu ajutorul acestor teste. Nu mulţi reuşesc să le rezolve