Majoritatea impulsurilor radio rapide nu își au originea în Calea Lactee.
Studierea impulsurilor radio rapide reprezintă un domeniu emergent al radioastronomiei, cercetătorii reușind să facă progrese semnificative. Majoritatea acestor impulsuri pe care le detectează și analizează oamenii de știință își au originea la sute de milioane de ani-lumină, în afara Căii Lactee.
Un studiu recent a dus la descoperirea unui astfel de impuls care, în mod surprinzător, își avea originea în Calea Lactee. Oamenii de știință explică faptul că în data de 28 aprilie, instrumentele lor au semnalat un impuls radio rapid care provenea de la o stea neutronică, nucleul condensat al unei stele moarte, aflată la 30.000 de ani-lumină, notează Live Science.
Oamenii de știință care au realizat această observație explică faptul că acest impuls radio rapid este primul astfel de fenomen care a cărui origine a fost identificată ca fiind o stea cunoscută din Calea Lactee.
Primele impusluri radio rapide (FRB) au fost descoperite în anul 2007, cercetătorii fiind uimiți de către cantitatea de energie pe care acestea o prezentau într-o singură milisecundă. Unele estimări indică faptul că un FRB produce într-o milisecundă o cantitate de energie egală cu cea produsă de către Soare în aproape un secol.
Datele indică faptul că acest impuls provine de la o stea neutronică, care reușește să strângă masa Soarelui într-o sferă foarte mică. Aparent, această stea neutronică se dovedește a fi un magnetar, un corp cosmic care este înconjurat de cîmpuri magnetice extrem de puternice și care produce cantități mari de energie. Pornind de la aceste observații, oamenii de știință speculează că astfel de stele ar putea reprezenta sursa impulsurilor radio rapide.
Magnetarul, numit SGR 1935 + 2154, a fost descoperit în 2014, atunci când oamenii de știință au văzut că emite explozii puternice de raze gamma și X la intervale aleatorii. După ce s-a liniștit o perioadă, steaua s-a odată cu o puternică explozie de raze X la sfârșitul lunii aprilie.
Studiul a fost publicat The Astronomical Letters.
Reuşită în astronomie. A fost descoperită sursa unui impuls radio rapid venit din spaţiu
Extratereştrii nu se află la originea impulsurilor radio rapide
Impulsurile radio rapide ar putea fi mai compexe decât se credea anterior
Un semnal radio misterios din spațiu se repetă la 157 de zile