Ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci în exces doar o singură dată
În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au încercat să înțeleagă cât de mult pot mânca oamenii atunci când trec de punctul în care se simt „plini”.
Cercetătorii au dorit să afle și ce efecte ar putea avea asta asupra corpului, prin măsurarea modului în care mâncatul în exces afectează metabolismul în orele de după masă.
Oamenii de știință au folosit un grup de 14 bărbați sănătoși, cu vârste cuprinse între 22 și 37 de ani. Într-unul dintre experimente, au fost rugați să mănânce pizza până se satură. Subiecții au mâncat în jur de 1.500 de calorii, puțin sub o pizza mare.
În timpul altui experiment, cercetătorii au rugat participanții să mănânce până nu mai pot, trecând astfel de senzația normală de sațietate. În mod surprinzător, subiecții au reușit să mănânce aproape de două ori mai mult, în medie în jur de 3.000 de calorii, deși unii au reușit să mănânce chiar echivalentul a două pizza mari, adică 4.800 de calorii.
Ce este sindromul metabolic
Acest lucru a sugerat că atunci când ne simțim „plini”, probabil suntem doar pe jumătate „plini”.
Totuși, rezultatele studiului au arătat că mâncatul în exces la o singură masa nu produce atât de multe efecte negative asupra sănătății, deși mâncatul excesiv timp de 24 de ore pare să aibă un efect considerabil. Așadar, viitoarele cercetări vor încerca să înțeleagă modul în care corpul nostru face față următoarei mese după mâncatul în exces.
Atunci când consumăm prea multe calorii la fiecare masă, în repetate rânduri, sindromul metabolic (o combinație de presiune arterială ridicată, diabet și obezitate) va apărea și corpul nu va mai putea să reacționeze la aceste situații.
Corpul uman s-a adaptat la perioade de foamete și abundență
Înainte să înceapă studiul, cercetătorii se așteptau ca organismul să se chinuie să facă față surplusului imens de calorii din cauza mâncatului în exces. Rezultatele studiului au arătat abilitatea remarcabilă a corpului de face față stresului mâncatului excesiv, prin reglarea concentrațiilor de zahăr din sânge și a presiunii arteriale.
De-a lungul istoriei, corpul uman a trebuit să facă față perioadelor de foamete și abundență, iar acest studiu a demonstrat acea adaptare evoluționară, scrie Science Alert.
Însă, deși mâncatul în exces poate fi normal uneori și nu reprezintă un risc major asupra sănătății, este important de știut că mâncatul excesiv în mod repetat nu este sănătos, din cauza faptului că aportul de mai multe calorii decât este necesar va duce la creșterea în greutate și boli metabolice.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Emoțiile negative influențează pofta de mâncare. Cum ar putea fi tratate tulburările alimentare
Obezitatea infantilă este un factor de risc pentru cancerul vezicii urinare
Un consum ridicat de zahăr duce la mai multe probleme de sănătate, nu doar la obezitate