Clusterul SpARCS1049 produce noi stele de 300 de ori mai rapid decât Calea Lactee.
Un studiu recent prezintă un cluster galactic, o structură formată din câteva sute sau chiar mii de galaxii, care produce stele într-un ritm neobișnuit de ridicat. Estimările oamenilor de știință indică faptul că SpARCS1049 produce noi stele de 300 de ori mai rapid decât propria noastră galaxie: Calea Lactee.
Astronomii au adunat date și au ajuns la concluzia că la baza acestui fenomen se află activitatea redusă a găurii negre masive din centrul clusterului. În prezent, studiile nu au putut determina care este motivul pentru care această gaură neagră prezintă o activitate atât de redusă, notează Futurism.
Una dintre ipotezele cu care operează oamenii de știință sugerează faptul că gaura neagră din mijlocul clusterului este înfometată. Mai exact, aceasta se află mult prea departe de galaxiile care orbitează în jurul acesteia pentru a le putea înghiți materialele.
În cazul unui cluster obișnuit, radiațiile produse de către o gaură neagră care se hrănesc supraîncălzesc gazele din care s-ar putea forma noi stele, împiedicând acest fenomen.
„Fără gaura neagră care împrăștie în mod activ energie în împrejurimile sale, gazul se poate răci suficient încât această rată impresionantă de formare a stelelor să aibă loc”, explică Carter Rhea, cercetător al Universității Montreal.
Studiul a fost publicat în The Astrophysical Journal Letters.
Astronomii au descoperit coliziunea dintre două găuri negre cu mase disproporţionate
O teorie radicală susține că Planeta 9 ar fi, de fapt, o Gaură Neagră. Iată cum putem afla adevărul
Astronomii au folosit ”ecolocaţia” pentru a studia discul de acreţie al unei găuri negre
NASA a descoperit accidental o gaură neagră aflată la 30.000 de ani-lumină