O serie de meteoriți din întreaga lume au o origine comună
Cercetătorii susțin că acești meteoriți provin dintr-un corp format la începutul Sistemului Solar.
Înainte ca în Sistemul Solar să apară planetele au existat planetezimalele, corpuri cerestre formate unite într-un disc protoplanetar. Cercetătorii că acestea au dispărut la scurt timp și că mare parte din meteoriții care s-au lovit de Pământ își au originea în aceste obiecte, notează Science Alert.
Un studiu recent a dus la identificarea unei „familii” de meteoriți care par a orgina din același corp inițial. Studierea acestor meteoriți a indicat faptul că planetezimalul din care provin meteoriții a fost spart, dar și topit.
Un mister științific
Oamenii de știință explică faptul că identificarea ambelor forme de uzură asupra corpului inițial reprezintă o anomalie. În prezent, cercetătorii operează cu asumpția că un corp ceresc nu poate fi sursa unor meteoriți topiți și sparți.
La baza acestei clasificări se află teoriile despre modul de formare al planetezimalelor, care indică faptul că acestea se formează instantaneu, acest fenomen împiedicând apariția meteoriților topiți și sparți în același timp. Cu toate acestea, unii cercetători au teoretizat existența unor planetezimale diferențiați, cu regiuni topite și transformate de ciocniri, dar dovezile au fost greu de identificat.
Acest nou studiu a indicat faptul că există o mai mare diversitate în rândurile planetezimalelor față de presupunerile inițiale. Cercetătorii din spatele acestui studiu explică faptul că au descoperit o familie de meteoriți, care provin din același corp și care prezintă ambele moduri de formare. Aparent, corpul original avea un miez metalic lichid și chiar și un câmp magnetic.
„Acesta este un exemplu de planetesimal care trebuie să fi avut straturi topite și nemodificate. Încurajează căutările pentru mai multe dovezi ale structurilor planetare compuse”, explică Clara Maurel, autoarea studiului.
Studiul a fost publicat în Science Advances.
Citește și:
Meteoriţii au topit o parte din suprafaţa Lunii în momentul impactului
Meteoriţii ucid. A fost descoperit primul caz documentat care dovedeşte asta
Supraconductibilitatea fost observată în materialele din meteoriţi
Craterul unuia dintre cei mai mari meteoriţi care a lovit Pământul a fost găsit